TORTA SA ORASIMA I VISKIJEM

Sastojci:
Za biskvit:
150 g očišćenih oraha
3 jaja
2 žlice vruće vode
125 g šećera
1 omot Dr. Oetker vanilin šećera
75 g pšeničnog brašna
1 omot Dr. Oetker Gala pudinga s okusom
čokolade s narančom
1 ravna žličica Dr. Oetker Original Backin praška za
pecivo
Za poprskati:
6 žlica viskija
Za nadjev:
3 lista Dr. Oetker bijele želatine
4 žlice čokoladnog sirupa
300 g vrhnja za šlag
20 g šećera u prahu
100 g mliječne čokolade
Za ukras i dekoraciju:
150 g tamne čokolade
500 g vrhnja za šlag

1. Odvojite 16 oraha za dekoraciju, a ostale orahe sameljite za tijesto, malo ih popržite
na tavi bez masnoće pa ih ostavite na tanjuru da se ohlade.
2. Pjenasto istucite jaja i vodu mikserom s metlicama na najvećoj brzini miješajući
1 minutu. Pomiješajte šećer i vanilin šećer, uspite tijekom 1 minute pa tucite još
2 minute.
3. Pomiješajte brašno s praškom za puding i praškom za pecivo, prosijte na kremu od
jaja i kratko umiješajte najmanjom brzinom. Na kraju dodajte 50 g poprženih oraha.
Tijesto ulijte u kalup za torte (Ø 24 cm, namašteno dno, obložen masnim papirom),
poravnajte i kalup stavite na rešetku u pećnici.
Električna pećnica: cca. 180 °C (zagrijana)
Pećnica na vrući zrak: cca. 160 °C (zagrijana)
Pećnica na plin: stupanj 2-3 (zagrijana)
Vrijeme pečenja: 25-30 minuta.
4. Odvojite biskvit od kalupa, istresite ga na rešetku obloženu masnim papirom,
skinite masni papir i ostavite da se biskvit ohladi.
5. Biskvit jednom vodoravno prerežite i poprskajte donji dio biskvita polovicom viskija.
6. Za nadjev namočite želatinu prema uputi na omotu. Potom želatinu lagano istisnite,
otopite je u malom loncu pri slaboj temperaturi (ne kuhati) i postupno umiješajte
sirup od čokolade. Od vrhnja istucite čvrsti šlag, dodajte mješavinu sa sirupom i
umiješajte zajedno sa šećerom u prahu.
7. Čokoladu fino nasjeckajte i zajedno s preostalim prženim orasima umiješajte u
vrhnje sa sirupom. Kremu namažite na donji dio biskvita i poravnajte. Položite gornji
dio biskvita na to i poprskajte preostalim viskijem. Tortu stavite oko 1 sat na hladno.
8. Za ukras razlomite čokoladu na komadiće i otopite u loncu na pari pri slaboj vatri.
2 žličice odvojite za poprskati i ulijte u malu vrećicu za led, a preostalu čokoladu
pustite da se ohladi. Istucite čvrsti šlag. Ohlađenu tekuću čokoladu pomiješajte s
1-2 žlice šlaga, potom tu smjesu metlicom kratko promiješajte s preostalim šlagom.
9. Šlag u porcijama napunite u vrećicu za štrcanje s velikim zvjezdastim nastavkom
i ukrasite površinu i rub torte ružicama. Čokoladu u vrećici za zamrzavanje malo
izmijesite, eventualno ju malo zagrijte u vodi i odrežite mali kut. Ružice poprskajte
čokoladom i ukrasite preostalim polovicama oraha.
Savjet: Dodajte u čokoladni šlag 2 žlice viskija.

Primjedbe