Sastojci:
Pripremiti:
500 g vrhnja za šlag
300 g tamne čokolade
75 g mekanog maslaca
Za biskvit:
100 g maslaca
6 jaja
200 g šećera
1 omot Dr. Oetker vanilin šećera
1 prstohvat soli
150 g pšeničnog brašna
100 g Dr. Oetker finog škroba Gustin
50 g kakaa u prahu
Za ukras i posipanje:
200 g čokolade za kuhanje
1 žlica kakaa u prahu
1. Vrhnje za šlag zakuhajte u loncu i maknite s vatre. Čokoladu razlomite na komade i
uz stalno miješanje rastopite u vrhnju dok ne dobijete glatku smjesu. Ostavite da se
smjesa ohladi, pri tome povremeno promiješajte. Maslac umiješajte u ohlađenu, ali
ne stvrdnutu smjesu od čokolade i vrhnja i smjesu čuvajte preko noći na hladnome.
2. Otopite maslac i ostavite da se ohladi. Tucite jaja pjenasto 1 minutu mikserom na
najvećoj brzini. Pomiješajte šećer, vanilin šećer i sol, umiješajte tijekom 1 minute,
potom miješajte još 2 minute.
3. Pomiješajte brašno s Gustinom i kakaom, polovicu prosijte na kremu od jaja
i kratko umiješajte na najnižoj brzini. Preostalu mješavinu od brašna i kakaa
umiješajte na isti način. Na kraju pažljivo umiješajte ohlađeni maslac. Tijesto
napunite u kalup za torte (Ø 26 cm, s namaštenim dnom i obložen masnim
papirom) i poravnajte. Stavite kalup na rešetku u pećnici.
Električna pećnica: cca. 180 °C (zagrijana)
Pećnica na vrući zrak: cca. 160 °C (nezagrijana)
Pećnica na plin: stupanj 2-3 (nezagrijana)
Vrijeme pečenja: 35-40 minuta.
4. Odvojite biskvit od kalupa, iskrenite ga na rešetku za kolače. Ostavite da se biskvit
ohladi. Potom odvojite masni papir na kojem se biskvit pekao i biskvit dva puta
vodoravno prerežite.
5. Istucite smjesu od čokolade i vrhnja mikserom s metlicama da dobijete kremu.
Donji dio biskvita položite na pladanj za torte i namažite jednom trećinom kreme.
Položite srednji dio biskvita, malo ga pritisnite i premažite polovicom preostale
čokoladne kreme. Na to položite gornji dio biskvita i malo pritisnite. Površinu i
rubove torte namažite preostalom kremom i čuvajte tortu na hladnom.
6. Za ukras narežite čokoladu za kuhanje na veće komade i dvije trećine otopite na
pari u loncu na slaboj vatri. Izvadite lonac iz vodene kupelji. Preostalu čokoladu
nasjeckajte na fine komadiće i umiješajte u već otopljenu glazuru dok se također
ne otopi.
7. Glazuru još jednom kratko zagrijte, izlijte na okrugli komad masnog papira (Ø 35 cm)
i razmažite da dobijete ravnomjeran sloj. Ostavite 2 cm slobodnog ruba. Neka se
glazura malo stvrdne, pa je, još mekanu, s masnim papirom prema gore položite na
tortu. Na rubovima masnog papira načinite labave nabore i malo ih pritisnite. Tortu
stavite 10-15 minuta u hladnjak, dok se glazura potpuno ne stvrdne, onda masni
papir pažljivo odvojite. Površinu torte pospite kakaom izravno prije posluživanja.
Savjet: Prije slaganja biskvit poprskajte trešnjevačom.
Pripremiti:
500 g vrhnja za šlag
300 g tamne čokolade
75 g mekanog maslaca
Za biskvit:
100 g maslaca
6 jaja
200 g šećera
1 omot Dr. Oetker vanilin šećera
1 prstohvat soli
150 g pšeničnog brašna
100 g Dr. Oetker finog škroba Gustin
50 g kakaa u prahu
Za ukras i posipanje:
200 g čokolade za kuhanje
1 žlica kakaa u prahu
1. Vrhnje za šlag zakuhajte u loncu i maknite s vatre. Čokoladu razlomite na komade i
uz stalno miješanje rastopite u vrhnju dok ne dobijete glatku smjesu. Ostavite da se
smjesa ohladi, pri tome povremeno promiješajte. Maslac umiješajte u ohlađenu, ali
ne stvrdnutu smjesu od čokolade i vrhnja i smjesu čuvajte preko noći na hladnome.
2. Otopite maslac i ostavite da se ohladi. Tucite jaja pjenasto 1 minutu mikserom na
najvećoj brzini. Pomiješajte šećer, vanilin šećer i sol, umiješajte tijekom 1 minute,
potom miješajte još 2 minute.
3. Pomiješajte brašno s Gustinom i kakaom, polovicu prosijte na kremu od jaja
i kratko umiješajte na najnižoj brzini. Preostalu mješavinu od brašna i kakaa
umiješajte na isti način. Na kraju pažljivo umiješajte ohlađeni maslac. Tijesto
napunite u kalup za torte (Ø 26 cm, s namaštenim dnom i obložen masnim
papirom) i poravnajte. Stavite kalup na rešetku u pećnici.
Električna pećnica: cca. 180 °C (zagrijana)
Pećnica na vrući zrak: cca. 160 °C (nezagrijana)
Pećnica na plin: stupanj 2-3 (nezagrijana)
Vrijeme pečenja: 35-40 minuta.
4. Odvojite biskvit od kalupa, iskrenite ga na rešetku za kolače. Ostavite da se biskvit
ohladi. Potom odvojite masni papir na kojem se biskvit pekao i biskvit dva puta
vodoravno prerežite.
5. Istucite smjesu od čokolade i vrhnja mikserom s metlicama da dobijete kremu.
Donji dio biskvita položite na pladanj za torte i namažite jednom trećinom kreme.
Položite srednji dio biskvita, malo ga pritisnite i premažite polovicom preostale
čokoladne kreme. Na to položite gornji dio biskvita i malo pritisnite. Površinu i
rubove torte namažite preostalom kremom i čuvajte tortu na hladnom.
6. Za ukras narežite čokoladu za kuhanje na veće komade i dvije trećine otopite na
pari u loncu na slaboj vatri. Izvadite lonac iz vodene kupelji. Preostalu čokoladu
nasjeckajte na fine komadiće i umiješajte u već otopljenu glazuru dok se također
ne otopi.
7. Glazuru još jednom kratko zagrijte, izlijte na okrugli komad masnog papira (Ø 35 cm)
i razmažite da dobijete ravnomjeran sloj. Ostavite 2 cm slobodnog ruba. Neka se
glazura malo stvrdne, pa je, još mekanu, s masnim papirom prema gore položite na
tortu. Na rubovima masnog papira načinite labave nabore i malo ih pritisnite. Tortu
stavite 10-15 minuta u hladnjak, dok se glazura potpuno ne stvrdne, onda masni
papir pažljivo odvojite. Površinu torte pospite kakaom izravno prije posluživanja.
Savjet: Prije slaganja biskvit poprskajte trešnjevačom.
Primjedbe
Objavi komentar