TORTA S PRALINAMA

Sastojci:
 Priprema za nadjev:
 500 g vrhnja za šlag
 100 g čvrstog nougata (ne namaza)
 300 g čokolade za kuhanje
 1-2 žlice likera od naranči
 Za tijesto:
 150 g čokolade za kuhanje
 100 g pšeničnog brašna
 25 g Dr. Oetker finog škroba
 Gustin
 3 ravne žličice Dr. Oetker Original Backin praška za pecivo
 125 g šećera
 1 omot Dr. Oetker vanilin šećera
 3 jaja
 100 g mekanog maslaca ili margarina
 Za premaz i ukras:
 400 g vrhnja za šlag
 2 omota Dr. Oetker Kremfixa
 malo kakao praha
 nekoliko belgijskih pralina u obliku morskih plodova

1. U loncu zakuhajte vrhnje i maknite s vatre. U njemu uz stalno miješanje otopite nugat od lješnjaka te na komade izlomljenu čokoladu za kuhanje. Dodajte liker. Čokoladno vrhnje ulijte u posudu, prekrijte folijom za čuvanje svježine i preko noći držite na hladnom.
 2. Za tijesto razlomite čokoladu za kuhanje na veće komade. Neka se uz miješanje rastopi u malom loncu na pari pri slaboj vatri. Ostavite da se ohladi. Pomiješajte brašno s Gustinom i praškom za pecivo i prosijte u posudu. Izradite tijesto od sastojaka za otprilike 2 minute s mikserom s metlicama na najvećoj brzini. Na kraju umiješajte otopljenu čokoladu. Ulijte tijesto u kalup za torte (Ø 24 cm, namašteno dno, obložen masnim papirom) i poravnajte ga. Kalup stavite na rešetku u pećnici. Električna pećnica: cca. 180 °C (zagrijana) Pećnica na vrući zrak: cca. 160 °C (zagrijana) Pećnica na plin: stupanj 2-3 (zagrijana) Vrijeme pečenja: 30-35 minuta.
 3. Tijesto odvojite od kalupa, iskrenite ga na rešetku za kolače i ostavite da se ohladi. Potom skinite masni papir na kojem se tijesto peklo te ga jednom vodoravno prerežite.
 4. Za nadjev mikserom s metlicama kratko promiješajte čokoladno vrhnje. Donji dio tijesta položite na pladanj za torte i namažite ga čokoladnom kremom. Položite na to gornji dio tijesta, malo pritisnite i čuvajte tortu na hladnom.
 5. Za premaz istucite čvrsti šlag od vrhnja s Kremfixom. Premažite s njime rubove i površinu torte te ukrasite pomoću nazubljene lopatice. Tortu ponovno stavite na hladno. Za ukrašavanje površinu torte prije posluživanja pospite s malo kakaa i ukrasite pralinama u obliku plodova mora.

Primjedbe