Sastojci:
Za tijesto :
50 g pšeničnog brašna
na vrh noža Dr. Oetker Original Backin praška za pecivo
40 g šećera
1 jaje
50 g mekanog maslaca ili margarina
Za posipanje:
25 g naribane tamne čokolade
Za miješano tijesto:
125 g pšeničnog brašna
1/2 ravne žličice Dr. Oetker Original Backin praška za pecivo
50 gšećera
1 omot Dr. Oetker vanilin šećera
1 jaje
50 g maslaca
Za premaz:
150 g pekmeza od gorkih naranči
Za nadjev:
300 g tamne čokolade (otprilike 60% kakaa)
5 listova Dr. Oetker bijele želatine
100 ml mlijeka
1 žlica šećera
3 žumanjka
400 g vrhnja za šlag
3-4 žlice konjaka ili Grand Marnier-a (liker od naranče)
Za ukrašavanje rubova:
3 bjelanjaka
100 g šećera
naribana korica 1 naranče
1. Za tijesto pomiješajte brašno s praškom za pecivo i prosijte u posudu. Dodajte ostale sastojke i izradite glatko tijesto miješajući 2 minute mikserom s metlicama na najvećoj brzini.
2. Tijesto ulijte u kalup za torte (Ø 26 cm, namašteno dno), poravnajte i pospite čokoladom. Kalup stavite na rešetku u pećnici. Električna pećnica: cca. 180 °C (zagrijana) Pećnica na vrući zrak: cca. 160 °C (zagrijana) Pećnica na plin: stupanj 2-3 (zagrijana) Vrijeme pečenja: cca. 10 minuta.
3. Tijesto odvojite od kalupa i pustite da se ohladi na rešetki za kolače koju ste obložili masnim papirom.
4. Za miješano tijesto pomiješajte brašno s praškom za pecivo i prosijte u posudu. Dodajte ostale sastojke i mikserom s lopaticama najprije kratko miješajte na najnižoj, a potom izradite na najvećoj brzini. Tijesto kratko izmijesite na malo pobrašnjenoj radnoj ploči, izvaljajte na dnu kalupa za torte (Ø 26 cm, namašten) i više puta ubodite vilicom. Postavite obruč kalupa oko tijesta, kalup gurnite na rešetku u pećnici i pecite pri istoj temperaturi 12-15 minuta.
5. Odvojite dno kalupa od obruča, ali ostavite da se tijesto na njemu malo ohladi. Tijesto pažljivo premjestite na pladanj za torte, još ga toplog premažite pekmezom i ostavite da se ohladi. Oko tijesta položite obruč kalupa za torte ili papirnati prsten za torte.
6. Za nadjev izlomite čokoladu na komade, miješajući u malom loncu otopite je na pari na slaboj vatri i ostavite da se malo ohladi. Želatinu otopite prema uputi na omotu. Mlijeko zajedno sa šećerom i žumanjcima ulijte u posudu te miješajte na pari mikserom s metlicama dok ne dobijete gustu smjesu (otprilike 5 minuta).
7. Želatinu malo iscijedite i uz stalno miješanje otopite u smjesi. Skinite kremu od žumanjaka s pare. Od tekuće čokolade odvojite 2 žlice za ukras, a preostalu čokoladu kratko umiješajte u 2 navrata u smjesu od jaja. Smjesu povremeno promiješajte i ostavite da se ohladi.
8. Istucite čvrsti šlag i u 2 porcije pažljivo umiješajte u kremu od čokolade. Potom umiješajte alkohol. Gotovo polovicu kreme izlijte na tijesto koje ste premazali pekmezom i poravnajte. Potom na to položite tijesto „sve u 1“, premažite preostalom čokoladnom kremom i poravnajte. Tortu čuvajte otprilike 2 sata na hladnom.
9. Za ukrašavanje rubova odvojite i skinite obruč kalupa za torte ili prsten za torte. Od bjelanjaka i šećera istucite čvrsti snijeg. Umiješajte voćnu smjesu od naranče. Štrcaljku s malim zvjezdastim otvorom punite beze smjesom te ukrasite rubove. Beze malo zažutite pomoću uređaja s plamenom. Odvojenu čokoladu ponovno malo zagrijte i njome poprskajte tortu. Savjet: Umjesto s beze-om možete rubove torte ukrasiti i s čvrstim tučenim šlagom.
Za tijesto :
50 g pšeničnog brašna
na vrh noža Dr. Oetker Original Backin praška za pecivo
40 g šećera
1 jaje
50 g mekanog maslaca ili margarina
Za posipanje:
25 g naribane tamne čokolade
Za miješano tijesto:
125 g pšeničnog brašna
1/2 ravne žličice Dr. Oetker Original Backin praška za pecivo
50 gšećera
1 omot Dr. Oetker vanilin šećera
1 jaje
50 g maslaca
Za premaz:
150 g pekmeza od gorkih naranči
Za nadjev:
300 g tamne čokolade (otprilike 60% kakaa)
5 listova Dr. Oetker bijele želatine
100 ml mlijeka
1 žlica šećera
3 žumanjka
400 g vrhnja za šlag
3-4 žlice konjaka ili Grand Marnier-a (liker od naranče)
Za ukrašavanje rubova:
3 bjelanjaka
100 g šećera
naribana korica 1 naranče
1. Za tijesto pomiješajte brašno s praškom za pecivo i prosijte u posudu. Dodajte ostale sastojke i izradite glatko tijesto miješajući 2 minute mikserom s metlicama na najvećoj brzini.
2. Tijesto ulijte u kalup za torte (Ø 26 cm, namašteno dno), poravnajte i pospite čokoladom. Kalup stavite na rešetku u pećnici. Električna pećnica: cca. 180 °C (zagrijana) Pećnica na vrući zrak: cca. 160 °C (zagrijana) Pećnica na plin: stupanj 2-3 (zagrijana) Vrijeme pečenja: cca. 10 minuta.
3. Tijesto odvojite od kalupa i pustite da se ohladi na rešetki za kolače koju ste obložili masnim papirom.
4. Za miješano tijesto pomiješajte brašno s praškom za pecivo i prosijte u posudu. Dodajte ostale sastojke i mikserom s lopaticama najprije kratko miješajte na najnižoj, a potom izradite na najvećoj brzini. Tijesto kratko izmijesite na malo pobrašnjenoj radnoj ploči, izvaljajte na dnu kalupa za torte (Ø 26 cm, namašten) i više puta ubodite vilicom. Postavite obruč kalupa oko tijesta, kalup gurnite na rešetku u pećnici i pecite pri istoj temperaturi 12-15 minuta.
5. Odvojite dno kalupa od obruča, ali ostavite da se tijesto na njemu malo ohladi. Tijesto pažljivo premjestite na pladanj za torte, još ga toplog premažite pekmezom i ostavite da se ohladi. Oko tijesta položite obruč kalupa za torte ili papirnati prsten za torte.
6. Za nadjev izlomite čokoladu na komade, miješajući u malom loncu otopite je na pari na slaboj vatri i ostavite da se malo ohladi. Želatinu otopite prema uputi na omotu. Mlijeko zajedno sa šećerom i žumanjcima ulijte u posudu te miješajte na pari mikserom s metlicama dok ne dobijete gustu smjesu (otprilike 5 minuta).
7. Želatinu malo iscijedite i uz stalno miješanje otopite u smjesi. Skinite kremu od žumanjaka s pare. Od tekuće čokolade odvojite 2 žlice za ukras, a preostalu čokoladu kratko umiješajte u 2 navrata u smjesu od jaja. Smjesu povremeno promiješajte i ostavite da se ohladi.
8. Istucite čvrsti šlag i u 2 porcije pažljivo umiješajte u kremu od čokolade. Potom umiješajte alkohol. Gotovo polovicu kreme izlijte na tijesto koje ste premazali pekmezom i poravnajte. Potom na to položite tijesto „sve u 1“, premažite preostalom čokoladnom kremom i poravnajte. Tortu čuvajte otprilike 2 sata na hladnom.
9. Za ukrašavanje rubova odvojite i skinite obruč kalupa za torte ili prsten za torte. Od bjelanjaka i šećera istucite čvrsti snijeg. Umiješajte voćnu smjesu od naranče. Štrcaljku s malim zvjezdastim otvorom punite beze smjesom te ukrasite rubove. Beze malo zažutite pomoću uređaja s plamenom. Odvojenu čokoladu ponovno malo zagrijte i njome poprskajte tortu. Savjet: Umjesto s beze-om možete rubove torte ukrasiti i s čvrstim tučenim šlagom.
Primjedbe
Objavi komentar