Starinski kolač, veoma ukusan i veoma izdašan, idealan za obiteljska okupljanja i proslave.
Sastojci:
Za kore:
● 400 g brašna
● 5 jaja
● 12 žlica šećera
● 2 dl ulja
● 1 prašak za pecivo
● 2 žlice kakaa
● 400 g brašna
● 5 jaja
● 12 žlica šećera
● 2 dl ulja
● 1 prašak za pecivo
● 2 žlice kakaa
Za kremu:
● 1 l mlijeka
● 6 žlica šećera
● 6 žlica brašna
● 1-2 vanilije
● 1 margarin (250 g)
● 1 l mlijeka
● 6 žlica šećera
● 6 žlica brašna
● 1-2 vanilije
● 1 margarin (250 g)
Za glazuru:
● 100 g čokolade za kuhanje
● 100 g čokolade za kuhanje
Priprema:
Kore:
Od brašna, praška za pecivo, jaja, šećera i ulja napraviti smjesu i ispeći tri kore, s tim da u smjesu za jednu koru dodate kakao. Dobit ćete, dakle, dvije svijetle i jednu tamnu koru.
Kore peći u limu od pećnice obloženom papirom za pečenje.
Od brašna, praška za pecivo, jaja, šećera i ulja napraviti smjesu i ispeći tri kore, s tim da u smjesu za jednu koru dodate kakao. Dobit ćete, dakle, dvije svijetle i jednu tamnu koru.
Kore peći u limu od pećnice obloženom papirom za pečenje.
Krema:
Istući šećer, brašno, vaniliju i ukuhati u mlijeko. Kad se počne zgušnjavati dodati margarin.
Kremu stavljamo vruću na kore.
Istući šećer, brašno, vaniliju i ukuhati u mlijeko. Kad se počne zgušnjavati dodati margarin.
Kremu stavljamo vruću na kore.
Kolač slagati ovim redom: bijela kora – krema – smeđa kora – krema – bijela kora – glazura.
Na kraju, dakle, dođe glazura napravljena od 100 g čokolade, s tim da glazuru možete izostaviti. Umjesto da stavite glazuru, možete jednostavno zadnju koru posuti šećerom u prahu.
Napomena:
Po želji možete u kremu dodati malo ruma, a u smjesu za kore cimet.
Po želji možete u kremu dodati malo ruma, a u smjesu za kore cimet.
Izvor: coolinarika.com
Primjedbe
Objavi komentar