ŠPRIC KROFNE

Sastojci za Špric krofne:

  • 2 jaja,
  • 40 g maslaca,
  • malo soli,
  • 110 g brašna,
  • 125 ml  vode,
  • 2 žumanca,
  • 75 g šećera,
  • 250 ml mleka.

Špric krofne se pripremaju na sledeći način:

  1. U uzavreli maslac, so i vodu sipati 80 g brašna, mešati na slaboj vatri dok se ne formira grudva testa, koja se odvaja od dna i zidova posude.
  2. Testo prohladiti, postepeno dodati umućena dva cela jajeta i dobro izraditi.
  3. Testo staviti u špric, ređati gomilice u podmazan, brašnom posut pleh i peći.
  4. NADEV: Umutiti 2 žumanca, 75 g šećera, 30 g brašna i 3 kašike mleka. Lagano sipati u preostalo uzavrelo mleko na ringli. Kada je krem zgusnut, skloniti ga sa vatre i ostaviti da se ohladi.
  5. Sa krofni odseći gornji deo, staviti pripremljen krem, pa odsečen deo staviti preko krema.

Primjedbe