SOČNI ČOKOLADNI KOLAČ

Sastojci:
 Za tijesto:
 150 g mliječne ili tamne čokolade
 4 bjelanjka
 250 g maslaca ili margarina
 200 g šećera
 1 omot Dr.Oetker vanilin šećera
 1 prstohvat soli
 4 žumanjka
 200 g pšeničnog brašna
 30 g Dr. Oetker finog škroba Gustin
 30 g kakao praha
 3 ravne žličice Dr. Oetker Original Backin praška za pecivo
 3-4 žlice ruma ili mlijeka
 Za preljev:
 150 g mliječne ili tamne čokolade
 1 žlica ulja

1. Za tijesto nasjeckajte čokoladu na manje komade. Bjelanjke tucite toliko dugo dok ne ostane vidljiv trag rezanja nožem. Maslac ili margarin dobro izradite u posudi mikserom s metlicama na najvećoj brzini. Postupno dodavajte šećer, vanilin šećer i sol. Miješajte dok ne dobijete glatku masu. Umiješajte žumanjak po žumanjak.
 2. Brašno s Gustinom , kakaom i praškom za pecivo prosijte i naizmjence s rumom ili mlijekom umiješajte u 2 navrata srednjom brzinom. Na kraju dodajte bjelanjke i nasjeckanu čokoladu. Tijesto ulijte u četvrtasti duguljasti kalup (30 x 11 cm, namašten, pobrašnjen) i poravnajte. Kalup stavite na rešetku u pećnici. Električna pećnica: cca. 180 °C (zagrijana) Pećnica na vrući zrak: cca. 160 °C (nezagrijana) Pećnica na plin: cca. stupanj 2-3 (nezagrijana) Vrijeme pečenja: cca. 60 minuta (nakon 15 minuta šiljastim nožem urežite cca. 1 cm dubok prorez u sredini i po dužini cijelog kolača).
 3. Nakon pečenja kolač ostavite 10 minuta u kalupu, potom ga odvojite od kalupa i ostavite da se ohladi.
 4. Za preljev razlomite čokoladu na komade i uz stalno miješanje rastopite s uljem u malom loncu na pari pri slaboj vatri. Ostavite da se malo ohladi i prelijte ohlađeni kolač. Pustite da se preljev stvrdne. Savjet: Kolač se može zamrznuti bez preljeva. Umjesto mliječne ili tamne čokolade za preljev možete koristiti čokoladu s kavom ili cappuccinom i vrhnjem.) Kolač će biti još sočniji, ako ga odmah nakon pečenja prelijete kuhanim džemom od marelica. Za to protisnite 4 žlice džema od marelica kroz sito i zakuhajte s 1 žlicom vode u uz stalno miješanje. Vrući kolač odmah premažite, ostavite da se ohladi i prelijte preljevom. Za hrskaviju varijantu kolača možete nasjeckati još 50 g različitih orašastih plodova, pomiješati s brašnom i umiješati u tijesto prije uljevanja u kalup.

Primjedbe