- 100 g tamne čokolade
- 140 g putera
- 3 jaja
- 100 g šećera
- 120 g griza
- 260 g mljevenih oraha
- dva prstohvata soli
- 1 kašičica praška za pecivo
- 2 dcl mlijeka
- 200 g šećera
- 2 dcl vode
- 2 dcl kafe
Priprema:
- Rernu upalite na 180 °C i ostavite da se grije. Dno kalupa za tortu većeg promjera obložite masnim papirom za pečenje, a stranice namastite.
- U manjem lončiću otopite čokoladu i puter. Jaja i šećer pjenasto izmiksajte dok ne pobijele. Zatim u jaja dodajte otopljenu čokoladu i puter, griz, mljevene orahe, so, prašak za pecivo i mlijeko.
- Sve skupa kratko izmiksajte da se spoji. Smjesu izlijte u kalup i stavite peći oko 25-30 minuta. Tortu je potrebno preliti preljevom.
- Njega ćete napraviti tako da u lončiću zakuhate vodu i šećer, kuhajte sve dok se šećer ne otopi, zatim u to dodajte skuhanu kafu. Time prelijte tortu. Tortu ohladite prije serviranja. Ukrasite po želji.
Primjedbe
Objavi komentar