Sjećate li se okusa bakinog rolata sa džemom od marelice? Zašto ne biste oživjeli najslađu uspomenu iz u svojoj kuhinji? I to s dodatkom čokolade!
Sastojci:
Za žuti biskvit:
- 5 jaja,
5 kašika šećera,
5 kašika brašna,
pola kesice praška za pecivo,
džem od marelice
Za tamni biskvit:
7 bjelanaca,
7 kašika šećera,
3 žumanaca,
10 kašika mljevenih oraha,
3 kašike,
pola kesice praška za pecivo
7 bjelanaca,
7 kašika šećera,
3 žumanaca,
10 kašika mljevenih oraha,
3 kašike,
pola kesice praška za pecivo
Za fil:
4 žumanca,
2 kašike šećera,
100 g crne čokolade,
50 g maslaca,
100 ml mlijeka
4 žumanca,
2 kašike šećera,
100 g crne čokolade,
50 g maslaca,
100 ml mlijeka
Za čokoladnu glazuru:
100 g čokolade,
dvije kašike ulja,
malo margarina margarina
100 g čokolade,
dvije kašike ulja,
malo margarina margarina
I još:
listići badema za dekoraciju
listići badema za dekoraciju
Priprema:
Umutiti jaja sa šećerom, sve dok se šećer ne rastopi. U smjesu dodati brašno i prašak za pecivo, promiješati žicom za mućenje i razliti u pleh obložen papirom za pečenje (žuti rolat peći u manjem plehu).
Peći u rerni zagrijanoj na 180 °C oko 20 minuta, bez otvaranja.
Za tamni rolat, umutiti pjenasto bjelanca uz dodavanje šećera kašiku po kašiku i mutiti dok se šećer ne rastopi.
Postepeno dodavati jedno po jedno žumance i miješati žicom za mućenje.
Pažljivo, varjačom, umiješati orahe pomiješane sa brašnom i praškom za pecivo i smjesu razliti u veći pleh obložen papirom za pečenje.
Peći u rerni zagrijanoj na 180 °C oko 20 minuta dok blago ne potamni.
Pečene kore i za žuti i za tamni rolat uviti u vlažne pamučne krpe i ostaviti da se prohlade.
Dok se kore peku pripremiti krem za tamni rolat.
Žumanca i šećer kuhati na pari dok se ne zgusnu, dodati crnu čokoladu izlomljenu na kockice i rastopiti i na kraju dodati maslac i mlijeko. Miješati krem dok se sastojci ne sjedine.
Žuti rolat premazati džemom od marelica i uviti. Tamni rolat premazati čokoladnim kremom, staviti na kraj žuti rolat i uviti dupli rolat.
Rastopiti čokoladu sa malo margarina i uljem pa glazurom premazati rolat.
Posuti listićima badema i ostaviti da se ohladi.
Peći u rerni zagrijanoj na 180 °C oko 20 minuta, bez otvaranja.
Za tamni rolat, umutiti pjenasto bjelanca uz dodavanje šećera kašiku po kašiku i mutiti dok se šećer ne rastopi.
Postepeno dodavati jedno po jedno žumance i miješati žicom za mućenje.
Pažljivo, varjačom, umiješati orahe pomiješane sa brašnom i praškom za pecivo i smjesu razliti u veći pleh obložen papirom za pečenje.
Peći u rerni zagrijanoj na 180 °C oko 20 minuta dok blago ne potamni.
Pečene kore i za žuti i za tamni rolat uviti u vlažne pamučne krpe i ostaviti da se prohlade.
Dok se kore peku pripremiti krem za tamni rolat.
Žumanca i šećer kuhati na pari dok se ne zgusnu, dodati crnu čokoladu izlomljenu na kockice i rastopiti i na kraju dodati maslac i mlijeko. Miješati krem dok se sastojci ne sjedine.
Žuti rolat premazati džemom od marelica i uviti. Tamni rolat premazati čokoladnim kremom, staviti na kraj žuti rolat i uviti dupli rolat.
Rastopiti čokoladu sa malo margarina i uljem pa glazurom premazati rolat.
Posuti listićima badema i ostaviti da se ohladi.
Izvor: Volimkuhati.com
Primjedbe
Objavi komentar