Predivna torta, tako privlačna da će se njome oduševiti i oni koji nisu ljubitelji maka.
Sastojci:
Za prhko tijesto:
1 jaje
100 g šećera
100 g maslaca
1 vrećica vanilin šećera
malo vanilin ili limun ekstrakta
250 g brašna
50 g škrobnog brašna (gustina)
1 vrećica praška za pecivo
1 jaje
100 g šećera
100 g maslaca
1 vrećica vanilin šećera
malo vanilin ili limun ekstrakta
250 g brašna
50 g škrobnog brašna (gustina)
1 vrećica praška za pecivo
Za nadjev:
4 bjelanca (istući u čvrst snijeg )
4 žumanca
100 g šećera
1 vrećica vanilin šećera
1 žlica ruma
150 g mljevenog maka
4 bjelanca (istući u čvrst snijeg )
4 žumanca
100 g šećera
1 vrećica vanilin šećera
1 žlica ruma
150 g mljevenog maka
Za ukrašavanje:
50 g čokolade
50 g čokolade
Priprema:
Jaje, šećer, maslac i vanilin šećer mikserom miksati u pjenastu masu. Dodati prosijano brašno sa škrobnim brašnom i praškom za pecivo, pa rukom zamijesiti glatko tijesto.
Tepsiju promjera 26 cm premazati maslacem, tijesto rastanjiti pa njime obložiti dno i rubove tepsije.
Za nadjev žumanca i šećer dobro izmiksati, dodati mak, rum i vanilin šećer. Promiješati i na kraju špatulom ili žicom umiješati snijeg od bjelanjaka. Nadjev ravnomjerno premazati preko tijesta.
Peći u zagrijanoj rerni na 175 °C oko 40 minuta. Je li pečeno možete provjeriti tako da čačkalicom probodete nadjev – ako ostane vlažna i ljepljiva, pecite još koju minutu.
Tortu ukrasiti čokoladom istopljenom na pari.
Kolac mi je najbolji kad prenoci ( dan poslije ).
Tepsiju promjera 26 cm premazati maslacem, tijesto rastanjiti pa njime obložiti dno i rubove tepsije.
Za nadjev žumanca i šećer dobro izmiksati, dodati mak, rum i vanilin šećer. Promiješati i na kraju špatulom ili žicom umiješati snijeg od bjelanjaka. Nadjev ravnomjerno premazati preko tijesta.
Peći u zagrijanoj rerni na 175 °C oko 40 minuta. Je li pečeno možete provjeriti tako da čačkalicom probodete nadjev – ako ostane vlažna i ljepljiva, pecite još koju minutu.
Tortu ukrasiti čokoladom istopljenom na pari.
Kolac mi je najbolji kad prenoci ( dan poslije ).
Izvor: olili/coolinarika.com
Primjedbe
Objavi komentar