PRHKA MAK TORTA

Predivna torta, tako privlačna da će se njome oduševiti i oni koji nisu ljubitelji maka.

Sastojci:

    Za prhko tijesto:
    ▪ 1 jaje
    ▪ 100 g šećera
    ▪ 100 g maslaca
    ▪ 1 vrećica vanilin šećera
    ▪ malo vanilin ili limun ekstrakta
    ▪ 250 g brašna
    ▪ 50 g škrobnog brašna (gustina)
    ▪ 1 vrećica praška za pecivo
    Za nadjev:
    ▪ 4 bjelanca (istući u čvrst snijeg )
    ▪ 4 žumanca
    ▪ 100 g šećera
    ▪ 1 vrećica vanilin šećera
    ▪ 1 žlica ruma
    ▪ 150 g mljevenog maka
    Za ukrašavanje:
    ▪ 50 g čokolade

Priprema:

Jaje, šećer, maslac i vanilin šećer mikserom miksati u pjenastu masu. Dodati prosijano brašno sa škrobnim brašnom i praškom za pecivo, pa rukom zamijesiti glatko tijesto.
Tepsiju promjera 26 cm premazati maslacem, tijesto rastanjiti pa njime obložiti dno i rubove tepsije.
Za nadjev žumanca i šećer dobro izmiksati, dodati mak, rum i vanilin šećer. Promiješati i na kraju špatulom ili žicom umiješati snijeg od bjelanjaka. Nadjev ravnomjerno premazati preko tijesta.
Peći u zagrijanoj rerni na 175 °C oko 40 minuta. Je li pečeno možete provjeriti tako da čačkalicom probodete nadjev – ako ostane vlažna i ljepljiva, pecite još koju minutu.
Tortu ukrasiti čokoladom istopljenom na pari.
Kolac mi je najbolji kad prenoci ( dan poslije ).

Izvor: olili/coolinarika.com

Primjedbe