Sastojci:
Za pripremu kreme:
750 g vrhnja za šlag
300 g tamne čokolade (60% kakao udjela)
Za pripremu tijesta:
150 g čokolade za kuhanje
150 g maslaca
1 žlica praha (granula) za instant espresso
Za tijesto:
200 g pšeničnog brašna
3 ravne žličice Dr. Oetker Original Backin praška za
pecivo
125 g šećera
3 jaja
2 omota Dr. Oetker Bourbon vanilin šećera
100 g neslanog, fino nasjeckanog kikirikija
Osim toga:
6 listova Dr. Oetker bijele želatine
1 žlica kakaa u prahu
nekoliko malih pralina
1. Za pripremu kreme dobro zagrijte vrhnje u loncu i skinite s vatre. Čokoladu
razlomite na komade i stalno miješajući metlicom rastopite u vrhnju. Čokoladnu
masu pokrijte folijom za čuvanje svježine i preko noći stavite na hladno.
2. Za pripremu tijesta nasjeckajte čokoladu za kuhanje na komadiće i zajedno s
maslacem i prahom za espresso u malom loncu na pari miješajte dok se ne
poveže. Ostavite da se malo ohladi.
3. Za tijesto pomiješajte brašno s praškom za pecivo, prosijte u posudu koja se može
zatvoriti (otprilike 3 l) i pomiješajte sa šećerom. Dodajte jaja, aromu i čokoladnu
smjesu. Posudu čvrsto zatvorite poklopcem.
4. Posudu više puta (ukupno 15-30 sekundi) snažno protresite da se svi sastojci
dobro pomiješaju. Dodajte kikiriki. Sve skupa metlicom ili kuhačom još jednom
pažljivo promiješajte, kako bi se umiješali i suhi sastojci s ruba.
5. Tijesto ulijte u kalup za torte (Ø 28 cm, namašteno dno) i poravnajte. Stavite kalup
na rešetku u pećnici.
Električna pećnica: cca. 180 °C (zagrijana)
Pećnica na vrući zrak: cca. 160 °C (nezagrijana)
Pećnica na plin: stupanj 2-3 (nezagrijana)
Vrijeme pečenja: cca. 40 minuta.
6. Tijesto odvojite od kalupa i ostavite da se ohladi na rešetki za kolače.
7. Želatinu namočite prema uputi na omotu, lagano istisnite i otopite u malom loncu
pri slaboj vatri (ne kuhati). Umiješajte jednu žlicu šlag kreme.
8. Preostalu šlag kremu istucite mikserom s metlicama da bude gotovo čvrsta. Uz
stalno miješanje dodajte mješavinu sa želatinom i istucite čvrstu šlag kremu. Šlag
kremu rasporedite po tijestu i poravnajte. Na šlag kremi vilicom ili nazubljenom
lopaticom za torte izvucite rešetkasti uzorak i stavite tortu 2-3 sata na hladno.
9. Tortu prije posluživanja pospite kakaom i ukrasite malim čokoladnim
bombonijerama.
Za pripremu kreme:
750 g vrhnja za šlag
300 g tamne čokolade (60% kakao udjela)
Za pripremu tijesta:
150 g čokolade za kuhanje
150 g maslaca
1 žlica praha (granula) za instant espresso
Za tijesto:
200 g pšeničnog brašna
3 ravne žličice Dr. Oetker Original Backin praška za
pecivo
125 g šećera
3 jaja
2 omota Dr. Oetker Bourbon vanilin šećera
100 g neslanog, fino nasjeckanog kikirikija
Osim toga:
6 listova Dr. Oetker bijele želatine
1 žlica kakaa u prahu
nekoliko malih pralina
1. Za pripremu kreme dobro zagrijte vrhnje u loncu i skinite s vatre. Čokoladu
razlomite na komade i stalno miješajući metlicom rastopite u vrhnju. Čokoladnu
masu pokrijte folijom za čuvanje svježine i preko noći stavite na hladno.
2. Za pripremu tijesta nasjeckajte čokoladu za kuhanje na komadiće i zajedno s
maslacem i prahom za espresso u malom loncu na pari miješajte dok se ne
poveže. Ostavite da se malo ohladi.
3. Za tijesto pomiješajte brašno s praškom za pecivo, prosijte u posudu koja se može
zatvoriti (otprilike 3 l) i pomiješajte sa šećerom. Dodajte jaja, aromu i čokoladnu
smjesu. Posudu čvrsto zatvorite poklopcem.
4. Posudu više puta (ukupno 15-30 sekundi) snažno protresite da se svi sastojci
dobro pomiješaju. Dodajte kikiriki. Sve skupa metlicom ili kuhačom još jednom
pažljivo promiješajte, kako bi se umiješali i suhi sastojci s ruba.
5. Tijesto ulijte u kalup za torte (Ø 28 cm, namašteno dno) i poravnajte. Stavite kalup
na rešetku u pećnici.
Električna pećnica: cca. 180 °C (zagrijana)
Pećnica na vrući zrak: cca. 160 °C (nezagrijana)
Pećnica na plin: stupanj 2-3 (nezagrijana)
Vrijeme pečenja: cca. 40 minuta.
6. Tijesto odvojite od kalupa i ostavite da se ohladi na rešetki za kolače.
7. Želatinu namočite prema uputi na omotu, lagano istisnite i otopite u malom loncu
pri slaboj vatri (ne kuhati). Umiješajte jednu žlicu šlag kreme.
8. Preostalu šlag kremu istucite mikserom s metlicama da bude gotovo čvrsta. Uz
stalno miješanje dodajte mješavinu sa želatinom i istucite čvrstu šlag kremu. Šlag
kremu rasporedite po tijestu i poravnajte. Na šlag kremi vilicom ili nazubljenom
lopaticom za torte izvucite rešetkasti uzorak i stavite tortu 2-3 sata na hladno.
9. Tortu prije posluživanja pospite kakaom i ukrasite malim čokoladnim
bombonijerama.
Primjedbe
Objavi komentar