PJENASTA TORTA OD ČOKOLADE I MARELICA

Podloga: Jedna tamna biskvitna podloga Ø 26 cm
Nadjev:
✦ 5 listića želatine
✦ 1 kompot od marelica
✦ 15 dag čokolade u prahu
✦ 1 žlica kakaa
✦ 15 dag mliječne čokolade
✦ 4 žumanjka
✦ 4 bjelanjka - snijeg
✦ 5 dag šećera u prahu
✦ 2 žlice likera od naranče
✦ 3 dl slatkog vrhnja
Ukrašavanje:
✦ 1 dl slatkog vrhnja
✦ nekoliko kriški ocijeđenih marelica


Priprema nadjeva: Želatinu namočite u hladnu vodu da nabubri. Marelice ocijedite. Na pari otopite obje vrste čokolade s kakaom. Istucite žumanjke i jaja sa šećerom pa dodajte smjesi od čokolade. Želatinu iscijedite i otopite u malo zagrijanom likeru (ne kuhajte), dodajte kremi i stavite u hladionik da se stvrdne, ali ne previše. Istucite preostale bjelanjke i posebno slatko vrhnje. Sve zajedno promiješajte. Postupak: Biskvitnu podlogu za tortu položite na tanjur za posluživanje i oko njega namjestite obruč torte ili lim za oblikovanje torte. Preko podloge poslažite ocijeđene marelice iz kompota. Sve prekrijte pripremljenim nadjevom, prošarajte žlicom preko površine torte i stavite u hladnjak da se stvrdnjava.

Ukrašavanje: Prije posluživanja odstranite obruč torte. Marelice narežite na kriške, slatko vrhnje čvrsto tucite i time ukrasite tortu. Savjet: Umjesto marelica možete koristi i breskve iz kompota.

Primjedbe