PITA HELENA OD KRUŠAKA

Sastojci:
Za mrvičasto tijesto:
225 g pšeničnog brašna
100 g šećera
1 omot Dr. Oetker vanilin šećera
1/2 žličice mljevenog cimeta
2 žumanjka
125 g maslaca ili margarina
Za nadjev:
1 velika limenka polovica krušaka
(ocijeđena masa 46 0 g)
300 g vrhnja za šlag
1 omot Dr. Oetker pudinga s okusom vanilije
2 bjelanjka
1 prstohvat soli
Za čokoladni preljev:
175 g vrhnja za šlag
1 omot (25 g) Dr. Oetker vruće čokolade u prahu
Ciobar
100 g mliječne čokolade
100 g tamne čokolade

1. Za tijesto prosijte brašno u posudu. Dodajte ostale sastojke i mikserom s metlicama
izradite mrvice. Dvije trećine mrvica raspodijelite u kalupu za torte (Ø 26 cm, s
namaštenim dnom) i pritisnite uz dno.
2. Preostale mrvice izmijesite i oblikujte valjak. Valjak položite s unutrašnje strane uz
rub kalupa i načinite rub visine 2-3 cm.
3. Za nadjev °Cjedite kruške. Pripremite puding prema uputi na omotu, ali s vrhnjem
za šlag. Od bjelanjaka i soli istucite čvrsti snijeg i umiješajte u kremu od pudinga.
4. Kremu stavite na tijesto i poravnajte. Kruške položite na kremu sa zaobljenom
stranom prema gore. Kalup na rešetki stavite u pećnicu.
Električna pećnica: cca. 180 °C (zagrijana)
Pećnica na vrući zrak: cca. 160 °C (nezagrijana)
Pećnica na plin: stupanj 2-3 (nezagrijana)
Vrijeme pečenja: cca. 60 minuta.
5. Neka se pita u kalupu hladi otprilike 1 sat na rešetki za kolače.
6. Za čokoladni preljev u loncu pomiješajte vrhnje s Ciobar prahom, zagrijte i skinite
s vatre. Čokolade izlomite na komade, miješajući otopite u vrhnju i ostavite da
se masa malo ohladi. Čokoladni preljev rasporedite po kruškama. Pitu stavite
najmanje 3 sata na hladno. Kod rezanja bi preljev trebao biti mekši.
Savjet: Po želji pitu pospite prženim bademima u listićima. Pitu možete kao idealan
desert poslužiti sa sladoledom od vanilije.

Primjedbe