PIŠINGER TORTA

Sastojci za Pišinger tortu:

  • 10 malih oblandi,
  • 3 jaja,
  • 150 g lešnika,
  • 150 g kristal šećera,
  • 300 g čokolade,
  • 150 g šećera u prahu,
  • 200 g maslaca,
  • šipka vanile,
  • 3 kašike ulja.

Pišinger torta se priprema na sledeći način:

  1. Lešnike propeći i samleti na mašini za orahe.
  2. 150 g kristal šećera staviti u tiganj i otopiti ga da dobije svetložutu boju.
  3. U šećer dodati samleveni lešnik, promešati, izručiti na podmazan pleh i ostaviti da se ohladi pa ohlađenu masu samleti na mašini za orahe.
  4. Na pari umutiti gust krem od 3 jaja i 150 g šećera u prahu uz dodatak jedne šipke anile.
  5. Skloniti sa ringle, dodati 150 g strugane čokolade i mešati da se ta masa potpuno ujednači i ohladi.
  6. U ohlađen krem umešati 200 g umućenog maslaca, pa sipati samleven lešnik i sve zajedno dobro izmešati.
  7. Ovim kremom premazati 9 oblandi, a poslednju koru ne premazivati.
  8. Preko poslednje kore staviti teži predmet da bi se kore bolje slepile.
  9. Sutradan omekšati 150 g čokolade, dodati 3 kašike ulja, dobro izmešati, pa glazurom od čokolade preliti tortu.

Primjedbe