LEDENA SLADOLED TORTA

Sastojci za Ledenu sladoled tortu:

  • 100 g petit beurre keksa.
Za sladoled od vanile:
  • 300 ml mleka,
  • 85 g kristal šećera,
  • 2 kesice šlaga,
  • 3 žumanceta,
  • 10 g vanilin šećera,
  • 10 g gustina.
Za sladoled od čokolade:
  • 300 ml mleka,
  • 85 g kristal šećera,
  • 2 kesice šlaga,
  • 3 žumanceta,
  • 10 g vanilin šećera,
  • 10 g gustina,
  • 100 g otopljene čokolade.
Za dekoraciju:
  • 2 kesice šlaga.

Ledena sladoled torta se priprema na sledeći način:

  1. Šećer i žumanca penasto umutite, dodajte vanilin šećer i gustin pa zakuvajte u vrelo mleko. Masa treba da se kuva na pari još 5 minuta, ali ne sme da provri.
  2. Prohlađenu masu sjedinite sa ulupanim šlagom i sipajte u kalup za srneća leđa prethodno obložen alu folijom.
  3. I čokoladni sladoled pripremite na isti način, samo dodajte istopljenu čokoladu. Sipajte ga u kalup malo sa visine kako bi se pomešao sa sladoledom od vanile.
  4. Prekrijte keksom pa stavite u zamrzivač da se stegne.
  5. Zamrznutu tortu izručite na tacnu, ukrasite šlagom i poslužite.
  6. Po želji u oba sladoleda možete da dodate po 50 g Plazma keksa, kako bi se torta sporije topila i imala puniji ukus.

Primjedbe