JAKO FINE ČOKOLADNE PLOŠKE

Sastojci:
Za tijesto:
300 g čokolade za kuhanje
250 g maslaca ili margarina
225 g šećera
1 omot Dr. Oetker vanilin šećera
1 prstohvat soli
5 jaja
1 bočica Dr. Oetker arome ruma
125 g vrhnja za šlag
6 žlica ruma
200 g pšeničnog brašna
na vrh noža Dr. Oetker Original Backin praška za
pecivo
Za posipati:
50 g oljuštenih, na prutiće narezanih
badema
Za preljev:
250 g tamne čokolade
75 g slatkog vrhnja
25g maslaca
naribana korica 2 naranče

1. Za tijesto sitno nasjeckajte čokoladu. 200 g rastopite u loncu na pari pri slaboj vatri
stalno miješajući rastopite i ostavite da se ohladi. Maslac ili margarin dobro izradite
mikserom s metlicama na najvećoj brzini. Postupno dodavajte šećer, vanilin šećer i
sol. Miješajte dok ne dobijete povezanu masu.
2. Umiješajte jaje po jaje (svako jaje miješajte oko 1/2 minute) pa rastopljenu
čokoladu, aromu, vrhnje i rum.
3. Pomiješajte brašno i prašak za pecivo, prosijte i na srednjoj brzini kratko umiješajte
u 2 navrata. Dodajte preostalih 100g nasjeckane čokolade.
4. Ulijte tijesto u lim (30 x 40 cm, namašten) i poravnajte. Stavite lim u pećnicu.
Električna pećnica: cca. 180 °C (zagrijana)
Pećnica na vrući zrak: cca. 160 °C (zagrijana)
Pećnica na plin: cca. stupanj 2-3 (zagrijana)
Vrijeme pečenja: cca. 30 minuta.
5. Nakon 15-ak minuta pečenja pospite bademe po kolaču i kolač ispecite do kraja.
6. Lim izvadite na rešetku za kolače. Ostavite da se kolač ohladi.
7. Za preljev razlomite čokoladu na komade te zajedno sa slatkim vrhnjem i
maslacem otopite u malom loncu na pari. Umiješajte naribanu narančinu koru.
Kolač premažite i ostavite da se preljev stvrdne.

Primjedbe