Neodoljiva kombinacija čokolade, oraha, lješnjaka...
Dovoljno je baciti oko na sastojke koji idu u ovu tortu (čokolada, orasi, lješnjaci...) da se zaključi kakve reakcije izaziva ovaj desert. Doktorska torta je naprosto kombinacija ukusa kojoj nije lako odoljeti!
Dovoljno je baciti oko na sastojke koji idu u ovu tortu (čokolada, orasi, lješnjaci...) da se zaključi kakve reakcije izaziva ovaj desert. Doktorska torta je naprosto kombinacija ukusa kojoj nije lako odoljeti!
Sastojci:
- 12 jaja,
- 32 kašika šećera,
- 300 g mljevenih oraha,
- 7 kašika brašna,
- 3 kesice vanilin šećera,
- 80 g čokolade,
- 2,5 dl mlijeka,
- 250 g margarina,
- 200 g pečenih lješnjaka,
- 3 kesice šlaga
Priprema:
Umutite četiri bjelanca sa četiri kašike šećera, 100 g mljevenih oraha i kašikom brašna. Ispecite tri takve kore.
Za fil umutite sva žumanca sa osam kašika šećera i vanilin šećerom, pa kuhajte na pari. Kad se krem zgusne, dodajte četiri 80 g čokolade. Umiješajte i četiri kašike šećera sa četiri kašike brašna i 0,2 dl hladnog mlijeka, a ostatak mlijeka stavite da se kuha, pa, kad provri, umiješajte smjesu od brašna, šećera i mlijeka i skuhajte gust krem.
Ohladite i dodajte pjenasto umućen margarin.
Otopite osam kašika šećera do tamnonarandžaste boje, pa dodajte sjeckane, pečene lješnjake i ohladite.
Kad se ova smjesa šećera i lješnjaka ohladi, sjedinite sa ostalim filovima, pa filujte kore i gotovu tortu ukrasite po želji.
Primjedbe
Objavi komentar