ČOKOLADNA TORTA S MALINAMA

Sastojci:

  • veganski margarin za podmazivanje
  • 300 glatkog brašna
  • 50 g kakaa u prahu
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 1 žličica sode bikarbone
  • 1/2 žličice soli
  • 300 g granuliranog šećera
  • 375 mL sojinog mlijeka
  • 125 mL repičinog ulja
  • 7 žlica džema od malina bez sjemenki
  • 1 žlica ekstrakta vanilije

Glazura:

  • 40 mL sojinog mlijeka
  • 85 g veganske usitnjene tamne čokolade
  • 60 g šećera za glazuru
  • 1 žlica javorovog sirupa
  • svježe maline za ukrašavanje
Zagrijte pećnicu na 180°C. Kalup za torte podmažite margarinom te prekrijte papirom za pečenje. Pomiješajte brašno, kakao u prahu, prašak za pecivo i sodu bikarbonu sa soli i šećerom u velikoj zdjeli.
Zatim u srednje velik lonac ulijte sojino mlijeko i dodajte ulje,džem od malina i ekstrakt vanilije. Stavite da se kuha na srednje jakoj vatri i umiješajte “suhe” sastojke. Smjesu prenesite na pripremljeni kalup i pecite u zagrijanoj pećnici 45 minuta. Ostavite tortu da se potpuno ohladi prije no što je izvadite iz kalupa.
Glazuru pripremite tako da sojino mlijeko u malom loncu za pirjanje kuhate dok ne zavrije. Nakon toga umiješajte čokoladu. Kada se ona otopi, uklonite lonac s vatre i umutite šećer za glazuru i javorov sirup. Pričekajte da se ohladi prije nego je prelijete preko torte. Na kraju je ukrasite svježim malinama.

Primjedbe