CARIGRADSKA TORTA

Sastojci za Carigradsku tortu:

  • 8 jaja,
  • 34 kašike šećera,
  • 1 kafena kašičica sirćeta,
  • 3 lista oblande,
  • 180 g seckanih oraha,
  • 1 šoljica za kafu mleka,
  • 1 margarin.

Carigradska torta se priprema na sledeći način:

  1. Umutiti 7 belanaca sa 21 kašikom šećera i jednom kašičicom sirćeta.
  2. Podeliti smesu na 3 dela i filovati 3 lista oblande.
  3. Svaku nafilovanu oblandu posuti sa po 60 g seckanih oraha.
  4. Tako nafilovanu oblandu staviti na prevrnuti pleh i peći u rerni dok fil blago ne porumeni.
  5. Na pari kuvati 7 žumanaca, 1 celo jaje (žumance i belance) sa 13 kašika šećera i 1 šoljicom mleka.
  6. Kada se fil ohladi dodati margarin i dobro umutiti.
  7. Prvu koru nafilovati ovim filom, zatim staviti drugu koru i takođe je nafilovati i na kraju staviti treću koru koju ne treba premazivati filom.

Primjedbe