Sastojci:
Za biskvit:
200 g tamne čokolade (70-72 % kakaa)
175 g maslaca
4 jaja
125 g finog šećera
1 omot Dr. Oetker Bourbon vanilin šećera
1 prstohvat soli
125 g pšeničnog brašna
1 ravna žličica Dr. Oetker Original Backin praška za pecivo
2 omota (25 g cappuccino instant praha
Za premaz:
1 omot (12,5 g) cappuccino instant praha
150 ml vruće vode 200 g tamne čokolade (70-72 % kakaa)
Za nadjev:
500 g sira mascarpone (tal. svježi sir)
70 g šećera
250 g nemasnog svježeg kravljeg sira
Za preljev:
200 g vrhnja za šlag
200 g čokolade za kuhanje
1. Za tijesto razlomite čokoladu na komade, zajedno s maslacem je rastopite u loncu na pari i ostavite da se ohladi. Jaja tucite mikserom s metlicama 1 minutu na najvećoj brzini dok ne dobijete pjenastu mau. Pomiješajte šećer s vanilin šećerom i soli, tijekom 1 minute dodavajte u masu od jaja i tucite još 2 minute.
2. Pomiješajte brašno s praškom za pecivo i prahom za cappuccino, prosijte na masu od jaja i na najnižoj brzini kratko umiješajte. Na kraju pažljivo umiješajte maslac s čokoladom. Tijesto ulijte u kalup za torte (Ø 26 cm, s namaštenim dnom i obložen masnim papirom) i poravnajte. Stavite kalup na rešetku u pećnici. Električna pećnica: cca. 180 °C (zagrijana) Pećnica na vrući zrak: cca. 160 °C (nezagrijana) Pećnica na plin: stupanj 2-3 (nezagrijana) Vrijeme pečenja: 30-35 minuta.
3. Odvojite biskvit od kalupa, iskrenite ga na rešetku za kolače obloženu masnim papirom i ostavite da se ohladi. Potom odvojite masni papir s biskvita, biskvit okrenite i jednom vodoravno prerežite.
4. Za premaz u malom loncu izmiješajte prah za cappuccino s vrućom vodom. Čokoladu narežite na veće komade i rastopite je u otopljenom cappuccinu dok ne dobijete glatku smjesu. Eventualno malo zagrijte. Čokoladnu kremu rasporedite po donjem dijelu biskvita, poravnajte i na nj položite gornji biskvit.
5. Za nadjev stavite sir mascarpone sa šećerom u posudu i mikserom s metlicama dobro izmiješajte. Kratko umiješajte svježi kravlji sir i kremom namažite površinu i rub biskvita. Čuvajte tortu otprilike 1 sat na hladnome.
6. U međuvremenu, za preljev zagrijte vrhnje u posudi pa ga skinite s vatre. Nasjeckajte čokoladu za kuhanje i rastopite je u toplom vrhnju uz stalno miješanje. Miješajte toliko dugo dok ne dobijete glatku smjesu. Ostavite da se preljev ohladi na sobnoj temperaturi (ne stavljajte ga u hladnjak).
7. Preljevom prelijte rashlađenu površinu torte i rasporedite žlicom tako da malo curi preko ruba. Neka se preljev stvrdne.
Savjet: Donji dio biskvita možete dodatno poprskati s 4 žlice likera od kave
Za biskvit:
200 g tamne čokolade (70-72 % kakaa)
175 g maslaca
4 jaja
125 g finog šećera
1 omot Dr. Oetker Bourbon vanilin šećera
1 prstohvat soli
125 g pšeničnog brašna
1 ravna žličica Dr. Oetker Original Backin praška za pecivo
2 omota (25 g cappuccino instant praha
Za premaz:
1 omot (12,5 g) cappuccino instant praha
150 ml vruće vode 200 g tamne čokolade (70-72 % kakaa)
Za nadjev:
500 g sira mascarpone (tal. svježi sir)
70 g šećera
250 g nemasnog svježeg kravljeg sira
Za preljev:
200 g vrhnja za šlag
200 g čokolade za kuhanje
1. Za tijesto razlomite čokoladu na komade, zajedno s maslacem je rastopite u loncu na pari i ostavite da se ohladi. Jaja tucite mikserom s metlicama 1 minutu na najvećoj brzini dok ne dobijete pjenastu mau. Pomiješajte šećer s vanilin šećerom i soli, tijekom 1 minute dodavajte u masu od jaja i tucite još 2 minute.
2. Pomiješajte brašno s praškom za pecivo i prahom za cappuccino, prosijte na masu od jaja i na najnižoj brzini kratko umiješajte. Na kraju pažljivo umiješajte maslac s čokoladom. Tijesto ulijte u kalup za torte (Ø 26 cm, s namaštenim dnom i obložen masnim papirom) i poravnajte. Stavite kalup na rešetku u pećnici. Električna pećnica: cca. 180 °C (zagrijana) Pećnica na vrući zrak: cca. 160 °C (nezagrijana) Pećnica na plin: stupanj 2-3 (nezagrijana) Vrijeme pečenja: 30-35 minuta.
3. Odvojite biskvit od kalupa, iskrenite ga na rešetku za kolače obloženu masnim papirom i ostavite da se ohladi. Potom odvojite masni papir s biskvita, biskvit okrenite i jednom vodoravno prerežite.
4. Za premaz u malom loncu izmiješajte prah za cappuccino s vrućom vodom. Čokoladu narežite na veće komade i rastopite je u otopljenom cappuccinu dok ne dobijete glatku smjesu. Eventualno malo zagrijte. Čokoladnu kremu rasporedite po donjem dijelu biskvita, poravnajte i na nj položite gornji biskvit.
5. Za nadjev stavite sir mascarpone sa šećerom u posudu i mikserom s metlicama dobro izmiješajte. Kratko umiješajte svježi kravlji sir i kremom namažite površinu i rub biskvita. Čuvajte tortu otprilike 1 sat na hladnome.
6. U međuvremenu, za preljev zagrijte vrhnje u posudi pa ga skinite s vatre. Nasjeckajte čokoladu za kuhanje i rastopite je u toplom vrhnju uz stalno miješanje. Miješajte toliko dugo dok ne dobijete glatku smjesu. Ostavite da se preljev ohladi na sobnoj temperaturi (ne stavljajte ga u hladnjak).
7. Preljevom prelijte rashlađenu površinu torte i rasporedite žlicom tako da malo curi preko ruba. Neka se preljev stvrdne.
Savjet: Donji dio biskvita možete dodatno poprskati s 4 žlice likera od kave
Primjedbe
Objavi komentar