RUSKA TORTA SA SUHIM KAJSIJAMA I ŠEĆERNIM PRELIVOM

Sastojci :

Kore :

8 jaja
16 kašika šećera
8 kašika mleka
8 kašika ulja
8 kašika brašna
8 kašika kakaa
1 prašak za pecivo

Umutite jaja sa šećerom dok ne budu penasta i bela, pa smanjite mikser na najmanju brzinu, dodajte mleko, ulje, pa onda mešavinu kakaa, praška za pecivo i brašna. Ja mutim mikserom sve vreme, inače mi se brašno uvek zgrudva.
Sipajte u kalup prečnika 28 ili 26 cm. najmanje, obložen papirom za pečenje, pa pecite nekih 40 minuta na 180. Probajte čačkalicom, treba da izađe suva iz sredine testa.
Pečenu koru presecite na 3 ili 4 dela. Ja baš tome nisam vična, ali Miša jeste. Ovo testo se lepo seče kada se ohladi.


Krem :

4 žumanceta
1/2 l. mleka
10 kašika šećera
200 gr. putera
100 gr. suvog grožđa ( možete ga izbaciti ako ne volite )
200 gr. suvih kajsija
60 gr. brašna

Suvo grožđe i kajsije potopite u toplu vodu i neka odstoji oko pola sata. Mleko sa šećerom stavite da se greje na pari, dakle u manju posudu koja se nalazi u većoj, u kojoj vri voda ( na šporetu ). Žumanca umutite žicom ili mikserom, pa dodajte malo mleka od ovih 1/2 litra i umešajte brašno, pa sipajte u mleko na pari koje je ugrejano do vrenja. Mešajte dok se fil ne zgusne, biće kao gušći puding. 
Skinite sa vatre pa dodajte puter i mešajte dok se ne istopi, pa stavite da se hladi.
Kada se fil ohladi, dodajte mu suvo grožđe i seckane suve kajsije. 

Još :

oko 50 ml. soka  ili domaćeg sirupa od maline ili borovnice

Korice četkicom ili kašičicom kvasite sokom pa premažite filom, i to uradite sa svim korama osim sa poslednjom, nju samo premažite/pokvasite sokom.
Preliv :

oko 500 gr. šećera u prahu
2 belanceta
malo soka od kajsije ili sirupa od pomorandze, da obojite preliv

Mešajte šećer sa belancima da dobijete gust preliv koji može ipak lepo da se maže.  Preliva će Vam verovatno ostati, možete da smanjite meru, ali može da se desi da Vam bude malo. Smesa treba da pada sa kašike a ne da curi, ali nikako da bude suva. 
Sipajte preliv iz posude stavljene nad tortu tako da pada na sredinu, i pustite da se ravnomerno sliva ( to treba da bude sporo, ne da curi kao na sve strane ) pa samo malo zagladite ili povucite smesu u pravcu u kom se neravnomerno sliva.  Stavite tortu na hlađenje.

Primjedbe