PITA S JABUKAMA I KREMOM OD VANILE

Sastojci:

-500 g kora za pitu
-1 kg jabuka
-ulje za premazivanje kora
-šećer, u zavisnosti od slatkoće jabuka
-2 kesice vanilinog šećera sa ukusom ruma
-50 g griza
Za kremu:
-1 l mleka
-4-5 kašika šećera ili po ukusu
-3 kesice pudinga od vanile

Priprema:

Staviti mleko da se kuva zajedno sa šećerom, oduzeti malo od tog hladnog mleka i razmutiti puding u njemu.
Kad mleko provri sipati razmućeni puding i kuvati dok se ne zgusne. Skloniti sa vatre i pustiti da se ohladi, povremeno promešajte,da se ne stvori korica odozgore.
Jabuke očistiti i izrendati. U jednu manju zdelicu staviti 3 – 4 kašike šećera i izmešati sa dve kesice vanilinog šećera sa ukusom ruma ( ili koji imate ) u drugu sipati ulje i u treću staviti nakoliko kašike griza.
Vatrostalnu zdelu, veličine 32cm X 23cm podmazati sa malo ulja. Ja sam moje kore presavijala na trećinu i tako ih stavljala.Podeliti kore na pola ( ja sam zaboravila, pa mi je ostalo malo više kora odozgore bez fila, i one su se malo teže sekle,ali nam to nije ništa smetalo )
Na dnu, staviti 3 do 4 kore,svaku premazati sa malo ulja i na petu koru,koju ste premazali posuti sa oceđenim jabukama,preko jabuka posuti sa malo šećera i malo griza i tako uraditi sa prvom polovinom kora. ( pazite da imate dovoljno jabuka za sve kore ) Na zadnju koru ne stavljati jabuke.
Sipati ohlađeni puding preko zadnje kore i ponoviti postupak kao sa prvom polovinom kora. Rernu zagrejati na 175*C i peći, dok vam gornja kora blago ne porumeni ( meni je trebalo oko 50 do 55 minuta, vi najbolje znate kako vaša rerna radi ) Izvaditi iz rerne i ostaviti da se ohladi. Iseći na kocke, posuti sa prah šećerom i poslužiti sa kafom ili sokom.
Ova pita se može napraviti i posna,ako umesto mleka koristite sok od jabuka ili mleko od badema, pirinča, soje..

Primjedbe