Sastojci
Biskvit
- 4 jaja
- 100 g šećera
- 60 g glatkog brašna
- 60 g gustina
- 1 žličica praška za pecivo
- 4 žlice vode
- 4 žlice ulja
- prstohvat soli
Krema
- 700 ml mlijeka
- 80 g šećera
- 2 vanilin šećera
- 2 praška za puding s okusom vanilije
- 200 g bijele čokolade
- 200 g maslaca
Ostalo
- 800-900 g svježih jagoda
- 500 ml slatkog vrhnja
Priprema
Bjelanjke uz dodatak soli izmikasjte u čvrsti snijeg. Žutanjke pjenasto izmiksajte sa šećerom pa dodajte vodu, ulje i brašno pomiješano s gustinom i praškom za pecivo. Smjesu kratko izmiksajte najmanjom brzinom pa dodajte snijeg od bjelanjaka. Snijeg dodajte malo po malo i sve lagano sjedinite kuhačom.
Pripremljenu smjesu izlijte u namaščćn i pobrašnjen kalup za pečenje (25x35 cm) i pecite 10 minuta na temperaturi od 180 °C.
Prašak za puding razmutite s malo mlijeka, a ostatak mlijeka zajedno sa šećerom i vanilin šećerom zagrijte do vrenja. Dodajte pripremljeni puding i kuhajte ga 2-3 minute na laganoj vatri dok se ne zgusne.
Maknite puding s vatre pa dodajte razlomljenu bijelu čokoladu. Miješajte dok se ne otopi. Kremu premjestite u zdjelu za miksanje i ostavite da se hladi. Površinu prekrijte prozirnom folijom da se nebi stvorila korica. U mlaku kremu dodajte maslac sobne temperature i sve dobro izmiksajte.
Dok čekate da se krema ohladi jagode operite, očistite i narežite na krupnije komade. Dobro ih ocijedite i posušite papirnatim, kuhinjskim ručnikom.
Mlaku kremu izlijte preko biskvita. Preko kreme gusto posložite jagode i malo ih utisnite u kremu. Kolač spremite u hladnjak na sat vremena da se krema ohladi pa premažite kolač tučenim slatkim vrhnjem.
Prije posluživanja kolač ostavite još neko vrijeme u hladnjaku da se dobro ohladi i da se krema stisne.
Primjedbe
Objavi komentar