Sočan čokoladni biskvit, jaffa keksi između dvije ukusne kreme s okusom naranče i na vrhu žele od naranče! Savršen recept za odličnu Jaffa tortu!
Sastojci
Biskvit
- 160 g šećera
- 125 g glatkog brašna
- 1 žlica gustina (12 g)
- 1 žličica praška za pecivo
- 1 žlica kakaa u prahu
- ½ žličice arome naranče
- 100 ml mlijeka
- 100 ml ulja
- 2 jaja
Krema
- 700 ml mlijeka
- 150 g šećera
- 120 g gustina
- naribana korica 1 naranče
- ½ žličice arome naranče
- 200 g maslaca
- 100 g čokolade za kuhanje
Žele od naranče
- 500 ml soka od naranče
- 2 prozirna preljeva za torte
Ostalo
- 20 Jaffa keksa za punjenje torte
- čokoladni štapići za dekoraciju
Priprema
U zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo, gustin, šećer, kakao u prahu. U zasebnoj zdjeli izmiksajte jaja s mlijekom, uljem i aromom naranče. Pomiješajte mokre i suhe sastojke pa izlijte pripremljenu biskvitnu smjesu u okrugli kalup za pečenje (28 cm). Prije pečenje dno kalupa obavezno obložite masnim papirom.
Biskvit pecite 15-20 minuta na temperaturi od 170 °C.
Za pripremu kreme dio mlijeka izmiksajte s gustinom i šećerom, a ostatak mlijeka zagrijte do vrenja zajedno s naribanom koricom i aromom naranče. U vrelo mlijeko dodajte pripremljenu smjesu pa kuhajte kremu na laganoj vatri dok se ne zgusne.
Kuhanu kremu premjestite u drugu zdjelu i prekrijte vrh prozirnom folijom kako se tokom hlađenja nebi stvorila korica.
Ohlađenu (mlaku) kremu izmiksajte s maslacem sobne temperature pa podijelite na dva jednaka dijela. U jedan dio dodajte otopljenu čokoladu za kuhanje.
Tortu slažite u kalupu u kojem se pekao biskvit. Kako bi kasnije obruč lakše odvojili od kreme stranice kalupa obložite masnim papirom.
Na dno stavite biskvit i premažite ga čokoladnom kremom. Preko kreme posložite jaffa kekse tako da čokoladni dio bude okrenut prema dolje. Prije slaganja svaki keks kratko umočite u sok od naranče.
Preko jaffa keksa premažite bijelu kremu.
Preljev za torte pripremite prema uputama na pakiranju (sa sokom od naranče) pa kada se malo ohladi prelijte ga preko kreme.
Tortu do posluživanja spremite u hladnjak da se dobro ohladi i da kreme očvrsnu.
Primjedbe
Objavi komentar