JAFFA KOCKE

Sastojci

  • 4 jaja
  • 2 šolje šećera
  • 1/2 šolje ulja
  • 1 šolja mlijeka
  • 3 šolje brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • šolja je 2 dl
  • ~ agda ~
  • 6 kašika vode
  • 18 kašika šećera
  • ~ još ~
  • 2 manje narandže i tri kašike marmelade od narandže ili marelica
  • čokoladna glazura
  • 100g čokolade za kuhanje
  • 4 kašike ulja
  • 3 kašike vode

Priprema

1. korak

Prvo narandže dobro oprati u otopini sode bikarbone, isprati ih pod mlazom hladne vode, obrisati i ostaviti u zamrzivač da se zalede.

2. korak

Jaja mutiti sa šećerom toliko dugo da pobijele, dodati im ulje, mlijeko, brašno i prašak za pecivo.

3. korak

Dobro ujednačiti smjesu i sipati je u pleh dimenzija 30x 20, na dno pleha staviti papir za pečenje.

4. korak

Biskvit peći u prethodno zagrijanoj rerni na 180 stepeni oko 20 minuta pa smanjiti temp na 150 i neka se peče još 30 minuta. Napraviti probu čačkalicom.

5. korak

Kada je biskvit gotov izvadimo ga iz rerne i ostavimo da se malo ohladi. Ohlađen izvadimo iz tepsije i sa donjeg dijela izrežemo jednu trećinu koju izmrvimo u zdjelu. Ostatak biskvita vratimo u tepsiju tako da odrezani dio bude na vrhu.

6. korak

Skuhamo agdu i prelijemo je preko iskidanog biskvita, izrendamo zaleđene narandže na najsitnijoj rendi i sve zajedno izmješamo da dobijemo kompaktnu smjesu. Utapkamo je na biskvit i špatulom izravnamo.

7. korak

Na laganoj vatri istopimo čokoladu sa vodom i uljem neprestano miješajući. Dobijenu glazuru toliko miješamo dok ne postane glatka i sjajna. Marmeladu malo ugrijemo i njome premažemo kolač. Na to ide čokoladna glazura.

8. korak

Kolač dobro ohladiti i sjeći na kocke.

Primjedbe