Sastojci
- 4 jaja
- 2 šolje šećera
- 1/2 šolje ulja
- 1 šolja mlijeka
- 3 šolje brašna
- 1 prašak za pecivo
- šolja je 2 dl
- ~ agda ~
- 6 kašika vode
- 18 kašika šećera
- ~ još ~
- 2 manje narandže i tri kašike marmelade od narandže ili marelica
- čokoladna glazura
- 100g čokolade za kuhanje
- 4 kašike ulja
- 3 kašike vode
Priprema
1. korak
Prvo narandže dobro oprati u otopini sode bikarbone, isprati ih pod mlazom hladne vode, obrisati i ostaviti u zamrzivač da se zalede.
2. korak
Jaja mutiti sa šećerom toliko dugo da pobijele, dodati im ulje, mlijeko, brašno i prašak za pecivo.
3. korak
Dobro ujednačiti smjesu i sipati je u pleh dimenzija 30x 20, na dno pleha staviti papir za pečenje.
4. korak
Biskvit peći u prethodno zagrijanoj rerni na 180 stepeni oko 20 minuta pa smanjiti temp na 150 i neka se peče još 30 minuta. Napraviti probu čačkalicom.
5. korak
Kada je biskvit gotov izvadimo ga iz rerne i ostavimo da se malo ohladi. Ohlađen izvadimo iz tepsije i sa donjeg dijela izrežemo jednu trećinu koju izmrvimo u zdjelu. Ostatak biskvita vratimo u tepsiju tako da odrezani dio bude na vrhu.
6. korak
Skuhamo agdu i prelijemo je preko iskidanog biskvita, izrendamo zaleđene narandže na najsitnijoj rendi i sve zajedno izmješamo da dobijemo kompaktnu smjesu. Utapkamo je na biskvit i špatulom izravnamo.
7. korak
Na laganoj vatri istopimo čokoladu sa vodom i uljem neprestano miješajući. Dobijenu glazuru toliko miješamo dok ne postane glatka i sjajna. Marmeladu malo ugrijemo i njome premažemo kolač. Na to ide čokoladna glazura.
Primjedbe
Objavi komentar