ČOKOLADNE KOCKE S PEČENIM TREŠNJAMA

Trešnje su savršene na koji god ih način pripremili.
No, ovdje se nećemo držati klasike.
Sastojci:
2 šalice svježih trešanja, očišćene od koštica i prepolovljene
1 šalica + 2 žlice šećera, podijeljeno
200 g tamne čokolade (što veći postotak to bolje), nasjeckane
115 g neslanog maslaca, omekšan i narezan na kockice
3 žlice kakaa u prahu
3 velika jaja
2 žličice ekstrakt vanilije
½ žličice sol
1 šalica svenamjenskog glatkog brašna
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 220°C. Pomiješajte trešnje s 2 žlice šećera u malom limu za pečenje te ih stavite peći na desetak minuta ili dok ne počnu puštati sok. Izvadite ih iz pećnice i smanjite toplinu na 175°C.
U lim za pečenje veličine oko 20×20 cm stavite masni papir za pečenje.
Na pari rastopite čokoladu i maslac, povremeno miješajući dok krema ne postane glatka. U nju dobro umiješajte kakao u prahu. Ostavite da se malo ohladi.
U srednje velikoj zdjeli umutite jaja, preostali šećer, vaniliju i sol; miksajte dok se sve ne sjedini, oko 15 sekundi. Zatim u to umiješajte otopljenu čokoladu. Nakon toga žlicom ili kuhačom lagano umiješajte brašno – ne morate previše – tek toliko da se sve poveže. Na kraju lagano umiješajte i pečene trešnje.
Ulijte smjesu u pripremljen lim za pečenje i poravnajte žlicom ili lopaticom. Pecite oko 35 minuta – čačkalicom provjerite je li pečeno. Prije posluživanja ostavite da se ohladi barem 2 sata.
(Žena.hr.)

Primjedbe