Idealna torta za rođendanske proslave! Provjerite recept za savršeno kremastu torta s ukusnom kremom od bijele čokolade te glazurom od čokolade i nutelle!
Sastojci
Kakao biskvit
- 4 jaja
- 4 žlice šećera
- 4 žlice mlake vode
- 2 žlice glatkog brašna
- 2 žlice gustina
- 2 žlice kakaa u prahu
- 1 prašak za pecivo
Kakao preljev
- 100 ml mlijeka
- 4 žličice instant kakaa
Krema s bijelom čokoladom
- 700 ml mlijeka
- 5 žlica šećera
- 2 vanilin šećera
- 6 žlica gustina
- 200 g bijele čokolade
- 150 g maslaca sobne temperature
Čokoladna krema
- 200 ml slatkog vrhnja
- 100 g mliječne čokolade
- 100 g čokolade za kuhanje
- 200 g nutelle
Priprema
Bjelanjke izmiksajte u čvrsti snijeg, a žutanjke pjenasto izmiksajte sa šećerom pa dodajte vodu. Dodajte prosijano brašno, gustin, prašak za pecivo i kakao pa kuhačom polako izmiješajte smjesu.
Na kraju lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka.
Smjesu izlijte u kalup za torte (26-28 cm) prekriven masnim papirom. Biskvit pecite 20 minuta na temperaturi od 180 °C. Malo ohlađeni biskvit uz pomoć kista navlažite toplim kakaom.
Za pripremu kreme gustin razmutite sa šećerom, vanilin šećerom i malo mlijeka. Ostatak mlijeka zagrijte do vrenja, dodajte pripremljeni gustin pa kuhajte kremu na laganoj vatri dok se ne zgusne. U vruću kremu ubacite razlomljenu bijelu čokoladu i miješajte dok se ne otopi.
Kremu premjestite u neku veću zdjelu, prekrijte površinu prozirnom folijom i ostavite da se hladi.
U mlaku kremu dodajte maslac sobne temperature i kratko ju izmiksajte.
Tortu slažite u kalupu u kojem se pekao biskvit (ili na tanjur za torte stavite obruč od kalupa). Kremu od bijele čokolade premažite preko ohlađenog i natopljenog biskvita. Spremite tortu u hladnjak pa pripremite čokoladnu kremu.
Za pripremu čokoladne kreme slatko vrhnje zajedno s nutellom te mlječnom i čokoladom za kuhanje otopite na pari ili laganoj vatri.
Čokoladnu kremu izlijte preko kreme od bijele čokolade i spremite tortu u hladnjak na nekoliko sati ili još bolje preko noći.
Prije posluživanja tortu ukrasite naribanom bijelom čokoladom i mrvljenim keksima ili tučenim slatkim vrhnjem.
Slatki savjet
Ukoliko niste ljubitelj krema s maslacem u ohlađenu kremu umiješajte tučeno slatko vrhnje!
Primjedbe
Objavi komentar