CHOCO JOGOBELLA - MMMMMMM

Sastojci:

čokoladne biskvitne kore
2x 5 velikih jaja
2x 6 žlica smeđeg šećera
2x 5 žlica oštrog brašna
2x 1 žlica škrobnog brašna (gussnela)
2x 3 žlice kakao praha
2x 1 paketić praška za pecivo
2x 1 čajna žličica arome čokolade ili (vanilije)
2x 180 ml suncokretova ulja
2x prstohvat soli

Jogobella krema
500 ml vrhnja za šlag
500 ml čvrstog jogurta
400 ml soka od jagoda
100 ml votke ili Martinija
500 g svježih jagoda
150 g šećera u prahu
25 g mljevene želatine + 10 žlica vode
- malo soka od jagode

Priprema:

1.
Za biskvitne kore istući čvrst snijeg od bjelanjaka s dodatkom soli (snijeg mora biti toliko čvrst da se može rezati nožem, zato ga miksajte odpočetka najvećom brzinom da bi što više zraka ušlo u snijeg, i on bio rahliji).

2.
Istući žumanjke sa šećerom, dodati ulje, esenciju čokolade, prosijano brašno s gussnelom, kakao prahom i praškom za pecivo te izmiksati najvećom brzinom. Smjesa mora biti toliko gusta i ljepljiva da se može odvojiti od zdjele.

3.
Zatim najmanjom brzinom umiksati čvrsti snijeg u smjesu i rasporediti je u najveći lim za pečenje (koji dobijete sa pećnicom) obložen pek-papirom.

4.
Prvih 10 minuta peći na 160 stupnjeva, zatim pojačati temperaturu na 175 stupnjeva i peći od 13-15 minuta (ovisi o jačini pećnice).

5.
Postupak ponoviti sa drugim biskvitom…... dakle, ispeći 2 velika biskvita sa ukupno 10 jaja (količinu kreme i biskvita možete prepoloviti ako nemate velike proždrljivce doma).

6.
Za kremu – želatinu pripremiti prema uputama na vrećici (pomiješati je sa hladnom vodom i ostaviti desetak minuta da nabubri), zatim otopiti i još VRUĆU uliti u izmiksan jogurt sa sokom od jagoda, votkom (ili Martinijem) i šećerom u prahu.

7.
Čvrsto istući slatko vrhnje i umiksati u smjesu s jogurtom…. jagode prerezati po pola i ubaciti u smjesu, još malo izmiksati.

8.
Jedan biskvit smo ostavili u dubljem limu za pečenje – dakle, na njega uliti smjesu i staviti u hladnjak na 1 sat da očvrsne.

9.
Drugi biskvit odvojiti od pek papira i sa donje strane lagano premazati kistom namočenim u sok od jagoda i položiti na očvrsnuti kolač te lagano pritisnuti.

10.
Ostaviti još neko vrijeme u hladnjaku…. rezati na kocke i uživati.
Po želji preliti sosom od jagoda…. ili čokoladnim umakom/glazurom.

Posluživanje:
Ovo su moji univerzalni čokoladni biskviti – koristim ih za sve kolače, jer se tope u ustima i ima bezbroj mogućnosti kombiniranja krema i nadjeva…. koristim ih i za rolade. Obavezno se peku u velikim tepsijama, tako da budu visoki točno 1 cm. Kad se odvajaju od pek papira, nema nikakve muke…. lagano ih rukom primite i oni će se sami odvojiti – neće pucati niti se ljepiti.


http://hbgfngnmg.blogspot.ba

Primjedbe