ARABIJA TORTA

Torta po mjeri onih koji vole suho voće, orahe, bogatu kremu od jaja i maslaca.

Sastojci

  • 6 bjelanjaka
  • 150 g sitnog šećera
  • 40 g brašna
  • 20 g mljevene plazme
  • 2 kafene kašikice praška za pecivo
  • 150 g oraha
  • 100 g hurmi (datulja)
  • 100 g suhih smokvi
  • 30 g grožđica
  • ~ fil ~
  • 6 žumanjaka
  • 1 jaje
  • 150 g sitnog šećera
  • 100 g čokolade za kuhanje
  • 180 g maslaca
  • ~ za dekoraciju ~
  • 200 ml vrhnja za šlag
  • ~ čokoladna glazura ~
  • 70 g čokolade + 20 g maslaca

Priprema

1. korak

Nasjeckamo suho voće, sameljemo orahe s tim da 50 g grubo nasječemo. Rernu upaliti na 180 stepeni.

2. korak

Umutiti snijeg od bjelanjaka sa dodatkom par zrna soli, zatim dodati šećer pa mutiti mikserom da se dobije čvrsta smjesa. Pomiješati brašno, mljeveni keks i prašak za pecivo pa dodati u snijeg, miješati lopaticom, a ne mikserom.

3. korak

Istresti mljevene orahe i suho voće pa sve fino ujednačiti.

4. korak

Tako dobijenu masu istresti na pleh obložen pek papirom i peći oko 10 - 15 minuta, tj. dok kora ne porumeni. Dimenzije pleha su 40 x 36.

5. korak

Pečeni biskvit ostaviti da se potpuno ohladi.

6. korak

U međuvremenu pripremimo fil. Žumanca i jaje dobro umutimo sa šećerom da pobijele i tako ih kuhamo na pari stalno miješajući. Kada vidimo da je smjesa skuhana skinemo sa pare i u to umiješamo čokoladu za kuhanje koju smo prije isjekli na sitno da se prije otopi. Fil od jaja i čokolade ostavimo da se ohladi i tek onda mu dodamo omekšali maslac. Pazimo da su i maslac i fil iste temperature. Ovo radimo mikserom.

7. korak

Koru isječemo na tri dijela i filujemo. Tortu namažemo i okolo i ostavimo je u frižider da se dobro stegne.

8. korak

Kada je torta ohlađena ukrasimo je sa slatkim vrhnjem i čokoladnom glazurom ili kako vi već volite.

9. korak

Za čokoladnu glazuru na pari otopimo maslac i čokoladu, dobro izmiješamo i neka se malo ohladi pa prelijemo preko torte.

10. korak

Od ove količine sastojaka dobijemo sasvim solidnu tortu dimenzija 13 cm x 33 cm i visine 7 cm. U slučaju da vam je ovo malo poduplajte sve sastojke i pecite dva biskvita. Od svakog odrežite jednu trećinu i tako imate tri kore. Ovu koju ste sastavili možete staviti u sredinu. Tako čete dobiti veliku tortu, a kore će biti sasvim dobre.
Napomena: Prije posluživanja torta neka odstoji na sobnoj temperaturi oko 15 minuta. Puno ljepše će se sjeći, a ukus joj je u tom slučaju puno bolji.

Primjedbe