Sastojci:
Za tamnu koru: 250 gr brašna, 1 prašak za pecivo, 6 kašika šećera, 1 vanilin šećer, 150 gr putera, 3 žumanca, 2 kašike kakaa, marmelada od marelice
Zs svijetlu koru: 6 bjelanaca, 18 kašika šećera
Fil: 1/2 litra mlijeka, 1 puding od vanile, 3 žumanca, 3 kašike gustina, 100 gr putera, 5 kašika šećera
Za dekoraciju: 200 ml vrhnja za šlag, čokolada
Zs svijetlu koru: 6 bjelanaca, 18 kašika šećera
Fil: 1/2 litra mlijeka, 1 puding od vanile, 3 žumanca, 3 kašike gustina, 100 gr putera, 5 kašika šećera
Za dekoraciju: 200 ml vrhnja za šlag, čokolada
Priprema:
Umutiti puter sa šećerom, dodati žumanca, vanilin šećer, kakao i brašno sa praškom za pecivo. Umijesiti tijesto i podijeliti ga na dva jednaka dijela. U kalup precnika 24 cm,obložen papirom za pečenje, pazvući polovinu tijesta i peći u zagrijanoj rerni na 180 C oko 20 minuta.
Umutiti bjelanca u čvrst snijeg pa dodavati šećer-mutiti dok se šećer ne otopi. Masu podijeliti na dva dijela. Pečenu koru izvaditi iz rerne, premazati marmeladom i sipati polovinu umućenih bjelanaca. Vratiti u rernu i nastaviti sa pečenjem.
Isti postupak ponoviti sa drugom polovinom smjese, tako da se dobiju dvije kore sastavljene iz dva sloja- crnog i bijelog.
U proključalo mlijeko dodati razmućen puding, gustin i žumanca i šećer. Kuhati dok se fil ne zgusne.
U proključalo mlijeko dodati razmućen puding, gustin i žumanca i šećer. Kuhati dok se fil ne zgusne.
Kada se fil ohladi dodati omekšao puter i mutiti mikserom. Izmedju kora nanijeti fil. Tortu premazati umućenim slagom i ukrasiti otopljenom crnom i bijelom čokoladom. Dobro ohladiti, pa rezati na parčad!
Primjedbe
Objavi komentar