LONDONERI

Ovi se kolačići sastoje od samih provjerenih sastojaka, kombinacija čokoladnog nadjeva i sloja marmelade pravo je oduševljenje,  a zajedno s ukusnim prhkim tijestom i nasjeckanim orasima savršeno se slaže u svakom zalogaju.
Intenzivnog su okusa jer je na malo mjesta puno finih sastojaka koji su već sami za sebe prepoznatljivi, i čine savršeno skladan spoj u ovom receptu starog kova. U njima postoji nešto što ih odmah veže uz blagdansku atmosferu, no ovaj sitni kolačić bez problema možete lako pripremiti i za bilo koju drugu prigodu koju želite učiniti posebnom. Iako ne spadaju u sasvim jednostavne recepte nisu niti prezahtjevni, a prhko tijesto se može brzo poslagati u tepsiju.

Sastojci:

Tijesto:
• 100 grama maslaca
• 200 grama brašna
• 3 žumanjka
• 40 grama šećera
• malo soli
• pola vrećice praška za pecivo
• 1 žlica vrhnja
Nadjev:
• 3 bjelanjka
• 200 grama mljevenih oraha
• 150 grama šećera
• 50 grama čokolade za kuhanje
• 1 vanilin šećer
• ribana korica limuna
• 120 grama marmelade od marelica
Posipanje:
• 100 grama narezanih oraha

Priprema:

1. Pomiješati brašno i maslac da se dobije grudasto tijesto. Dodati šećer i dobro ga izmiješati. Ubaciti prašak za pecivo i posoliti i ponovo dobro izmiješati.
2. U smjesu dodati žumanjke i umijesiti ih. Na kraju ubaciti vrhnje i izmiješati da se dobije glatko tijesto.
3. Tijesto ostaviti u frižideru pola sata da se odmori.
4. Napraviti snijeg od bjelanjaka. Dodati mljevene orahe i ručno ih promiješati zatim ubaciti šećer i promiješati. Limun oprati i naribati koricu te ubaciti u smjesu i dodati i vanilin šećer.
5. Na pari otopiti čokoladu, kratko prohladiti i dodati u nadjev.Smjesu dobro izmiješati.
6. Na dasci narezati orahe.
7. Posudu za pečenje namastiti i pobrašniti.
8. Izvaditi iz frižidera tijesto i rasporediti ga po dnu posude za pečenje. Po njemu rasporediti marmeladu od marelice, te nadjev. Dobro ga zagladiti do rubova.
9. U bogatom sloju preko nadjeva rasporediti narezane orahe.
10. Kolač se peče u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva 20 minuta.
11. Nakon 10-ak minuta hlađenja kolač narezati na manje komade. Ohladiti ih na sobnu temperaturu i uživati!
Dobar tek!
(www.jabuka.tv| FOTO: Recepttura.com ) 

Primjedbe