Sastojci za koru – Esterhazi torta:
- 8 belanaca
- 200 g mlevenih pečenih lešnika
- 200 g šećera
Sastojci za fil – Esterhazi torta:
- 8 žumanaca
- 150 r šećera u prahu
- 2 kesice vanilin šećera
- 50 g gustina
- 250 ml mleka
- 200 g putera
Sastojci za glazuru – Esterhazi torta:
- 250 g šećera u prahu
- 2 kašike soka od limuna
- 2 kašike ulja
- 3 štangle čokolade
Priprema kore – Esterhazi torta:
- korak: Umutiti 8 belanaca i 200 g šećera u čvrst sneg, pa dodati mlevene prethodno propečene lešnike.
- korak: Od ove mase ispeći tri kore, po desetak minuta, na temperaturi od 180 ºC.
Priprema fila – Esterhazi torta:
- korak: Umutiti 8 žumanaca sa 150 g šećera u prahu, dodati 50 g gustina razmućenog u 250 ml mleka.
- korak: Masu kuvati na pari dok se ne zgusne, neprestano muteći.
- korak: U prohlađen krem umešati 200 g putera.
- korak: Ohlađene kore filovati kremom, a po vrhu preliti glazurom.
Priprema glazure – Esterhazi torta:
- korak: Glazuru napraviti od 250 g šećera u prahu, koji se umuti sa dve kašike soka od limuna i dve kašike ulja.
- korak: Postepeno dodavati po malo vruće vode, da se dobije gust krem.
- korak: Ovom glazurom preliti gornju koru i brzo premazati širokim nožem.
- korak: Tri štangle čokolade otopiti sa dve kašike ulja, pa sipati u fišek za ukrašavanje.
- korak: Preko bele glazure čokoladom iscrtati koncentrične krugove.
- korak: Na kraju čačkalicom povlačiti linije od sredine prema kraju, a onda suprotno, od kraja prema sredini, da bi se dobila karakteristična šara paukove mreže.
- korak: Sa malo fila premazati tortu sa strane i posuti mlevenim lešnicima.
- korak: Pre služenja Esterhazi torta treba da odstoji nekoliko sati u frižideru.
Vaša Esterhazi torta je spremna.
Primjedbe
Objavi komentar