ESTERHAZI TORTA

Sastojci za koru – Esterhazi torta:

  • 8 belanaca
  • 200 g mlevenih pečenih lešnika
  • 200 g šećera

Sastojci za fil – Esterhazi torta:

  • 8 žumanaca
  • 150 r šećera u prahu
  • 2 kesice vanilin šećera
  • 50 g gustina
  • 250 ml mleka
  • 200 g putera

Sastojci za glazuru – Esterhazi torta:

  • 250 g šećera u prahu
  • 2 kašike soka od limuna
  • 2 kašike ulja
  • 3 štangle čokolade

Priprema kore – Esterhazi torta:

  1. korak: Umutiti 8 belanaca i 200 g šećera u čvrst sneg, pa dodati mlevene prethodno propečene lešnike.
  2. korak: Od ove mase ispeći tri kore, po desetak minuta, na temperaturi od 180 ºC.

Priprema fila – Esterhazi torta:

  1. korak: Umutiti 8 žumanaca sa 150 g šećera u prahu, dodati 50 g gustina razmućenog u 250 ml mleka.
  2. korak: Masu kuvati na pari dok se ne zgusne, neprestano muteći.
  3. korak: U prohlađen krem umešati 200 g putera.
  4. korak: Ohlađene kore filovati kremom, a po vrhu preliti glazurom.

Priprema glazure – Esterhazi torta:

  1. korak: Glazuru napraviti od 250 g šećera u prahu, koji se umuti sa dve kašike soka od limuna i dve kašike ulja.
  2. korak: Postepeno dodavati po malo vruće vode, da se dobije gust krem.
  3. korak: Ovom glazurom preliti gornju koru i brzo premazati širokim nožem.
  4. korak: Tri štangle čokolade otopiti sa dve kašike ulja, pa sipati u fišek za ukrašavanje.
  5. korak: Preko bele glazure čokoladom iscrtati koncentrične krugove.
  6. korak: Na kraju čačkalicom povlačiti linije od sredine prema kraju, a onda suprotno, od kraja prema sredini, da bi se dobila karakteristična šara paukove mreže.
  7. korak: Sa malo fila premazati tortu sa strane i posuti mlevenim lešnicima.
  8. korak: Pre služenja Esterhazi torta treba da odstoji nekoliko sati u frižideru.
Vaša Esterhazi torta je spremna.

Primjedbe