DOKTORSKA TORTA

Dovoljno je baciti oko na sastojke koji idu u ovu tortu (čokolada, orasi, lješnjaci...) da se zaključi kakve reakcije izaziva ovaj desert. Doktorska torta je naprosto kombinacija ukusa kojoj nije lako odoljeti!

Sastojci:

  • 12 jaja,
  • 32 kašika šećera,
  • 300 g mljevenih oraha,
  • 7 kašika brašna,
  • 3 kesice vanilin šećera,
  • 80 g čokolade,
  • 2,5 dl mlijeka,
  • 250 g margarina,
  • 200 g pečenih lješnjaka,
  • 3 kesice šlaga
  • Priprema:

    Umutite četiri bjelanca sa četiri kašike šećera, 100 g mljevenih oraha i kašikom brašna. Ispecite tri takve kore. 
    Za fil umutite sva žumanca sa osam kašika šećera i vanilin šećerom, pa kuhajte na pari. Kad se krem zgusne, dodajte četiri 80 g čokolade. Umiješajte i četiri kašike šećera sa četiri kašike brašna i 0,2 dl hladnog mlijeka, a ostatak mlijeka stavite da se kuha, pa, kad provri, umiješajte smjesu od brašna, šećera i mlijeka i skuhajte gust krem. 
    Ohladite i dodajte pjenasto umućen margarin. 
    Otopite osam kašika šećera do tamnonarandžaste boje, pa dodajte sjeckane, pečene lješnjake i ohladite.
    Kad se ova smjesa šećera i lješnjaka ohladi, sjedinite sa ostalim filovima, pa filujte kore i gotovu tortu ukrasite po želji.
  • http://www.mojakuhinja.net

Primjedbe