Tijesto
5 jaja
200 g mljevenih badema
80 g maslaca
80 gšećera
1Vanilin šećer
2 kašike praška za pecivo
2 kašike narandžina soka
200 g čokolade
200 g mljevenih badema
80 g maslaca
80 gšećera
1Vanilin šećer
2 kašike praška za pecivo
2 kašike narandžina soka
200 g čokolade
Za kremu:
500 ml slatkog vrhnja 450 g čokolade za kuhanje.
Priprema
Šećer, vanilin šećer i maslac pjenasto izmiješajte. Dodajte žumanca, bademe, prašak za pecivo, narandžin sok i rastopljenu čokoladu. Na kraju lagano umiješajte čvrsti snijeg od bjelanjaka. Smjesu izlijte u kalup (ø 26 cm) obložen pek-papirom i namazan maslacem te pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C 50 minuta.
Za kremu, čokoladu izlomite na komadice i prelite vrhnjem. Miješajte dok ne dobijete glatku smjesu.Ne smije proključati. Ohladite najmanje sat vremena. Ohlađenu smjesu izmiješajte električnom miješalicom dok ne udvostruči volumen.
Pečeni ohlađeni biskvit prerežite i premažite pripremljenom kremom. Dekorisati po želji.
Primjedbe
Objavi komentar