Sasvim jednostavan čokoladni kolač koji miriše na cimet, prepečene lješnike, a čokoladni ukus je savršeno upotpunjen džemom od kajsija ili gorke pomorandže. Izuzetno sočan i bolji što duže stoji!
Sastojci
za biskvit
5 jaja
100g šećera
100g putera
100g tamne čokolade
puna kašika brašna
puna kašičica praška za pecivo (6g)
kašičica cimeta
kašika prezle
100g lješnika
za čokoladnu glazuru
100g čokolade
1,5 kašika šećera u prahu
3-4 kašike mlijeka
25g putera
i još
nekoliko kašika džema od kajsije ili gorke pomorandže
Postupak
Pripremiti unaprijed
Prepecite lješnike u pećnici dok ne počnu da mirišu i dok ne potamne (oko 15 minuta na 160°C). Sklonite koru kad se malo prohlade i sameljite ili nasjeckajte (ja ih obično ubacim u kesu i izlupam oklagijom).
Na pari ili u mikrotalasnoj otopite čokoladu i puter, a zatim ih ostavite da se na kratko prohlade.
Biskvit
Zagrijte pećnicu na 180°C. Manji dublji pleh premažite puterom i obložite papirom za pečenje (moj je veličine 20x30cm).
U činiju ubacite jaja i šećer i električnim mikserom mutite tri-četiri minuta, dok ne postanu svijetla i pjenasta.
Dodajte čokoladu i puter i lagano promiješajte ručnom mutilicom ili silikonskom spatulom.
Kroz cjediljku ili sito, dodajte brašno koje ste već izmiješali sa praškom za pecivo i cimetom, a zatim dodajte i prezlu i lješnike. Sve to izmiješajte samo onoliko koliko je neophodno dok se ne napravi jednolična smjesa.
Prelijte tijesto u pleh i pecite oko 20-25 minuta. Možete izvesti test čačkalicom (treba da izađe čista).
Gotov biskvit sklonite iz pleha, odlijepite papir i ostavite da se ohladi.
Oblikovanje kolača
Ohlađen biskvit podijelite na dva jednaka dijela po dužini.
Premažite džemom ili marmeladom između slojeva i okolo, a zatim kolač stavite u frižider da se džem malo stegne, dok vi ne napravite glazuru.
Čokoladna glazura
Istopite čokoladu, šećer u prahu i mlijeko u šerpici, na veoma laganoj vatri ili na pari. Kad se čokolada istopi, dodajte puter i sve fino sjedinite.
Prelijte glazuru preko kolača i nemojte dugo čekati da se ne bi djelimično očvrsnula, a tada će kolač izgledati neuredno.
Čuvanje i serviranje
Kolač bi najbolje bilo napraviti dan prije služenja, jer se tako ukusi fino prožmu, a sam biskvit je nekako sočniji. Istog dana će biti sunđerastiji, što će se stajanjem u velikoj mjeri izgubiti i samo ćete osjećati koliko je vlažan i topi se u ustima. Dakle, ako vam je važno, isplanirajte najmanje dan unaprijed pravljenje.
Čuvajte u frižideru, ali ostavite na sobnoj temperaturi oko pola sata prije služenja. Po želji, možete svako parčence poslužiti uz kašiku umućene slatke pavlake sa malo vanile.
Primjedbe
Objavi komentar