ZIMSKI ČOKOLADNI KOLAČ

Sasvim jednostavan čokoladni kolač koji miriše na cimet, prepečene lješnike, a čokoladni ukus je savršeno upotpunjen džemom od kajsija ili gorke pomorandže. Izuzetno sočan i bolji što duže stoji!

Sastojci

za biskvit
  • 5 jaja
  • 100g šećera
  • 100g putera
  • 100g tamne čokolade
  • puna kašika brašna
  • puna kašičica praška za pecivo (6g)
  • kašičica cimeta
  • kašika prezle
  • 100g lješnika
za čokoladnu glazuru
  • 100g čokolade
  • 1,5 kašika šećera u prahu
  • 3-4 kašike mlijeka
  • 25g putera
i još
  • nekoliko kašika džema od kajsije ili gorke pomorandže

Postupak

Pripremiti unaprijed
  1. Prepecite lješnike u pećnici dok ne počnu da mirišu i dok ne potamne (oko 15 minuta na 160°C). Sklonite koru kad se malo prohlade i sameljite ili nasjeckajte (ja ih obično ubacim u kesu i izlupam oklagijom).
  2. Na pari ili u mikrotalasnoj otopite čokoladu i puter, a zatim ih ostavite da se na kratko prohlade.
Biskvit
  1. Zagrijte pećnicu na 180°C. Manji dublji pleh premažite puterom i obložite papirom za pečenje (moj je veličine 20x30cm).
  2. U činiju ubacite jaja i šećer i električnim mikserom mutite tri-četiri minuta, dok ne postanu svijetla i pjenasta.
  3. Dodajte čokoladu i puter i lagano promiješajte ručnom mutilicom ili silikonskom spatulom.
  4. Kroz cjediljku ili sito, dodajte brašno koje ste već izmiješali sa praškom za pecivo i cimetom, a zatim dodajte i prezlu i lješnike. Sve to izmiješajte samo onoliko koliko je neophodno dok se ne napravi jednolična smjesa.
  5. Prelijte tijesto u pleh i pecite oko 20-25 minuta. Možete izvesti test čačkalicom (treba da izađe čista).
  6. Gotov biskvit sklonite iz pleha, odlijepite papir i ostavite da se ohladi.
Oblikovanje kolača
  1. Ohlađen biskvit podijelite na dva jednaka dijela po dužini.
  2. Premažite džemom ili marmeladom između slojeva i okolo, a zatim kolač stavite u frižider da se džem malo stegne, dok vi ne napravite glazuru.
Čokoladna glazura
  1. Istopite čokoladu, šećer u prahu i mlijeko u šerpici, na veoma laganoj vatri ili na pari. Kad se čokolada istopi, dodajte puter i sve fino sjedinite.
  2. Prelijte glazuru preko kolača i nemojte dugo čekati da se ne bi djelimično očvrsnula, a tada će kolač izgledati neuredno.
Čuvanje i serviranje
  1. Kolač bi najbolje bilo napraviti dan prije služenja, jer se tako ukusi fino prožmu, a sam biskvit je nekako sočniji. Istog dana će biti sunđerastiji, što će se stajanjem u velikoj mjeri izgubiti i samo ćete osjećati koliko je vlažan i topi se u ustima. Dakle, ako vam je važno, isplanirajte najmanje dan unaprijed pravljenje.
  2. Čuvajte u frižideru, ali ostavite na sobnoj temperaturi oko pola sata prije služenja. Po želji, možete svako parčence poslužiti uz kašiku umućene slatke pavlake sa malo vanile.

Primjedbe