VIŠNJE I GRIZ - KREMASTI KOLAČ


Sastojci


Sastojci

fil od višanja

500 g. oceđenih višanja iz kompota
5 dcl. soka iz kompota
2,5 dcl vode
150 g. griza
od 150 do 180 g. šećera, zavisi koliko je kompot sladak


žuti fil

2 pudinga od vanile
7,5 dcl mleka
2 vanilin šećera
2 kašike brašna
180 g. šećera
250 g. maslaca ili margarina


oko 150 gr. petit keksa za podlogu

2 šlaga

Priprema

5 dcl soka iz kompota i 2,5 dcl. vode staviti da prokuva. Ukuvati griz, i posle desetak minuta kuvanja dodati šećer i višnje. Posle minut, dva, skinuti sa vatre, sipati preko keksa, natopljenog za kratko u mleku, i ostaviti da se ohladi.

žuti fil

Puding, brašno, vanilin šećer i 3 kašike šećera razmutiti sa malo mleka. Ostatak mleka i šećera prokuvati, dodato prethodnu smesu i kuvati 2-3 minuta. Skloniti sa vatre i u vrelo umiksati maslac ili margarin sečen na kocke da bi se brže istopio i sjedinio sa filom. Ostaviti da se prohladi povremeno mešajući i zatim istresti preko fila od višanja. Kada se ohladi staviti i šlag. 

Dimenzije tepsije - 23x32 cm.


Primjedbe