TORTA OD ORAHA I ČOKOLADE

Potreban materijal:
Kora:
6 jaja
150g šećera
250g mlevenih oraha
2 kašike prezli
Fil:
4 jaja
150g šećera
200g čokolade za kuvanje
250g maslaca
Priprema:
Zagrejati rernu na 180C. Odvojiti žumanca od belanaca. Žumanca penasto umutiti mikserom sa šećerom pa dodati mlevene orahe i prezle. Na kraju varjačom umešati čvrsti sneg od belanaca. Sipati u namašćen i pobrašnjen okrugli kalup za torte (dimenzija 24 ili 26 cm) i peći oko 45 min. Za to vreme pripremiti fil: jaja penasto umutiti sa šećerom, dodati čokoladu izlomljenu na kockice i sve zajedno kuvati na pari, stalno mešajući. Kuvati dok se fil ne zgusne, nekih 20 minuta. Ostaviti da se skroz ohladi. Omekšali maslac dobro penasto umutiti pa izmešati sa ohlađenim filom. Ohlađenu koru preseći na pola. Premazati donji dio filom i staviti drugu koru. Premazati preko kore i sa strane drugim delom fila. Po želji ukrasiti orasima.
Napomena:u fil se može dodati malo narendane narandžine korice, a u koru kašika ruma.

Primjedbe