TEODORA TORTA

tamna kora (2x):
  • 4 jaja
  • 4 žlice šećera
  • 1 žličica kakaa
  • 1 žlica ulja
  • 4 žlice mljevenih oraha i 
  • 2 žlice brašna
srednja kora:
  • 6 bjelanjaka
  • 6 žlica šećera
  • 6 žlica mekog (glatkog) brašna
  • 100 g sjeckanih oraha
  • 50 g grožđica
  • 2 žlice ulja
fil:
  • 6 žumanjaka
  • 1 jaje
  • 200 g šećera
  • 2 vanilin šećera
  • 250 g maslaca
  1. tamne kore (2x) se prave na isti način tako što se 4 jaja umute sa 4 žlice šećera i kada se masa ujednači doda se 1 žlica ulja i smjesa od 1 žličice kakaa, 4 žlice mljevenih oraha i 2 žlice brašna, dobro izmiješati i izliti u kalup obložen papirom za pečenje promjera 26 cm....kore peći 20 minuta u pećnici zagrijanoj na 200°C...
  2. za srednju koru pjenasto umutiti bjelanca, postepeno dodavati šećer i brašno ( prvo dodati 3 žlice šećera, mutiti pa dodati 3 žlice brašna, nastaviti dok se ne potroši sav šećer i brašno), dodati ulje i na kraju umiješati sjeckane orahe i grožđice...izliti u isti kalup obložen papirom za pečenje i peći oko 30 minuta na 180°C
  3. za fil koristiti metalnu ili staklenu posudu za mućenje, umutiti žumanjka, jaje, šećer i vanilin šećer mikserom nekih minut, dva...sve prebaciti iznad posude u kojoj ključa voda te nastaviti miješati špatulom dok se masa ne zgusne (15-20 minuta)...ostaviti da se ohladi...u ohlađen fil dodati umućeni maslac
  4. kada je sve pripremljeno staviti jednu tamnu koru, premazati je trećinom fila, zatim srednju (bijelu) koru i trećinu fila, na kraju tamnu koru...ostatkom fila premazati tortu okolo i odozgo i ukrasiti po želji...ja sam je posula orasima i s malo kakaa

Primjedbe