SVILENI VOĆNI KOLAČ

Sastojci:

Potrebno za biskvit:
  • 100 g omeksalog maslaca ili margarina
  • 3 žlice šećera
  • 4 žumanca
  • 2 vanilin šećera
  • 1 žlica kiselog vrhnja
  • 200 g brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 dl tople vode
Voćni sloj:
  • 1 kg jabuka
  • 4 žlice šećera
  • 2 vanilin šećera
Gornji sloj:
  • 4 bjelanca
  • 6 žlica šećera u prahu

Priprema:

Rernu ukljuciti na 180 °C.
Omekšali maslac mutiti sa šećerom u prahu, postepeno dodavati žumanca, a zatim i ostale sastojke, neprestano muteći mikserom.
Pleh dimezija 20×30 cm namazati masnoćom, posuti brašnom i sipati umućenu masu.
Staviti da se peče 10 minuta.
Za voćni sloj, oguliti i izrendati jabuke, dodati šećer i vanilin šećer i prodinstati, tek toliko da jabuke omekšaju i puste sok.
Za gornji sloj bjelanca sa šećerom izmiksati u čvrst snijeg.
Pleh izvaditi iz rerne, preko polupečenog biskvita staviti dinstane jabuke, sa sokom koji su pustile i ravnomjerno rasporediti.
Preko jabuka nanijeti šaum i poravnati špatulom.
Vratiti pleh u rernu, smanjiti temperaturu na 150 °C i peći još oko 30 minuta.
Izvor: lukickaa/coolinarika.com

Primjedbe