Sastojci:
Za koru I:
10 belanaca
10 kašika šećera
4 kašike brašna
4 kašike mlevenog keksa
200 g seckanih oraha
Za koru II:
250 g lisnatog testa
Za fil:
10 žumanaca
10 kašika šećera
300 g putera
200 g šećera u prahu
2 kašike ekstrakta maline
10 belanaca
10 kašika šećera
4 kašike brašna
4 kašike mlevenog keksa
200 g seckanih oraha
Za koru II:
250 g lisnatog testa
Za fil:
10 žumanaca
10 kašika šećera
300 g putera
200 g šećera u prahu
2 kašike ekstrakta maline
Priprema:
Kora I:
1. Umutiti belanca u čvrst sneg, a zatim postepeno dodavati šećer muteći
mikserom dok se ne otopi.
2. U šam od belanaca dodati brašno, mleveni keks i seckane orahe pa polako promešati varjačom.
3. Pleh obložiti papirom za pečenje te u njega sipati pripremljenu smesu za koru. Peći u zagrejanoj rerni na 180 ˚C 20 min. Pečenu koru uzdužno preseći napola kako bi se dobila dva pravougaonika.
Kora II:
1. Lisnato testo istanjiti na debljinu od 0,5 cm i ispeći u plehu od kore I, a potom i njega uzdužno preseći napola.
Fil:
1. U odgovarajućoj posudi sjediniti žumanca i šećer pa umutiti na pari.
2. Posebno izmiksati puter i šećer u prahu te sjediniti sa ohlađenom smesom od žumanaca i dobro izmešati.
3. Dobijeni fil podeliti na dva dela pa u jedan deo dodati ekstrakt maline i promešati.
Finalni postupak:
Kolač filovati na sledeći način: kora od lisnatog testa – 1/2 žutog fila – patišpanj – fil od malina – patišpanj – 1/2 žutog fila – lisnato testo.
1. Umutiti belanca u čvrst sneg, a zatim postepeno dodavati šećer muteći
mikserom dok se ne otopi.
2. U šam od belanaca dodati brašno, mleveni keks i seckane orahe pa polako promešati varjačom.
3. Pleh obložiti papirom za pečenje te u njega sipati pripremljenu smesu za koru. Peći u zagrejanoj rerni na 180 ˚C 20 min. Pečenu koru uzdužno preseći napola kako bi se dobila dva pravougaonika.
Kora II:
1. Lisnato testo istanjiti na debljinu od 0,5 cm i ispeći u plehu od kore I, a potom i njega uzdužno preseći napola.
Fil:
1. U odgovarajućoj posudi sjediniti žumanca i šećer pa umutiti na pari.
2. Posebno izmiksati puter i šećer u prahu te sjediniti sa ohlađenom smesom od žumanaca i dobro izmešati.
3. Dobijeni fil podeliti na dva dela pa u jedan deo dodati ekstrakt maline i promešati.
Finalni postupak:
Kolač filovati na sledeći način: kora od lisnatog testa – 1/2 žutog fila – patišpanj – fil od malina – patišpanj – 1/2 žutog fila – lisnato testo.
http://www.posaljirecept.rs
Primjedbe
Objavi komentar