PREDIVNA BAKLAVA

Predivna baklava.

Sastojci
500 g (pakovanje) jufke za baklavu
500 g mljevenih oraha
250 g putera

TIRIT
1 žumance
100 g putera
brašno

AGDA
1 kg šećera

1 l vode
1 limun

Priprema
TIRIT
1.

Pomiješati žumance, puter sobne temperature i brašna onoliko koliko treba da dobijete tvrđe tijesto. Naribati na rende, ravnomjerno posuti po plehu i ostaviti 24 h da se suši.

SLAGANJE BAKLAVE
1.

Otopiti puter. Orahe samljeti i pomiješati sa tiritom.

Dobro namastiti tepsiju i na dno staviti 5 kora (svaku premazati otopljenim puterom). Posuti mješavinom oraha i tirita pa prekriti sa 3 kore. Svaku koru namastiti i dlanovima pritiskati kako bi površina ostala ravna. Ponavljati 

postupak dok se ne potroši jufka i fil, s tim da zadnji sloj jufke sadrži 5 kora.

Baklavu izrezati na oblik romba i zaliti sa ostatkom otopljenog putera.

Peći sat vremena na 180 stepeni.

AGDA
1.
Kad je baklava pečena, skuhati agdu od šećera, vode i narezanog limuna. Vrućom agdom zaliti prohlađenu baklavu.
coolinarika.com

https://novirecept.blogspot.ba

Primjedbe