Predivna baklava.
Sastojci
500 g (pakovanje) jufke za baklavu
500 g mljevenih oraha
250 g putera
TIRIT
1 žumance
100 g putera
brašno
AGDA
1 kg šećera
1 l vode
1 limun
Priprema
TIRIT
1.
Pomiješati žumance, puter sobne temperature i brašna onoliko koliko treba da dobijete tvrđe tijesto. Naribati na rende, ravnomjerno posuti po plehu i ostaviti 24 h da se suši.
SLAGANJE BAKLAVE
1.
Otopiti puter. Orahe samljeti i pomiješati sa tiritom.
Dobro namastiti tepsiju i na dno staviti 5 kora (svaku premazati otopljenim puterom). Posuti mješavinom oraha i tirita pa prekriti sa 3 kore. Svaku koru namastiti i dlanovima pritiskati kako bi površina ostala ravna. Ponavljati
postupak dok se ne potroši jufka i fil, s tim da zadnji sloj jufke sadrži 5 kora.
Baklavu izrezati na oblik romba i zaliti sa ostatkom otopljenog putera.
Peći sat vremena na 180 stepeni.
AGDA
1.
Kad je baklava pečena, skuhati agdu od šećera, vode i narezanog limuna. Vrućom agdom zaliti prohlađenu baklavu.
coolinarika.com
https://novirecept.blogspot.ba
Sastojci
500 g (pakovanje) jufke za baklavu
500 g mljevenih oraha
250 g putera
TIRIT
1 žumance
100 g putera
brašno
AGDA
1 kg šećera
1 l vode
1 limun
Priprema
TIRIT
1.
Pomiješati žumance, puter sobne temperature i brašna onoliko koliko treba da dobijete tvrđe tijesto. Naribati na rende, ravnomjerno posuti po plehu i ostaviti 24 h da se suši.
SLAGANJE BAKLAVE
1.
Otopiti puter. Orahe samljeti i pomiješati sa tiritom.
Dobro namastiti tepsiju i na dno staviti 5 kora (svaku premazati otopljenim puterom). Posuti mješavinom oraha i tirita pa prekriti sa 3 kore. Svaku koru namastiti i dlanovima pritiskati kako bi površina ostala ravna. Ponavljati
postupak dok se ne potroši jufka i fil, s tim da zadnji sloj jufke sadrži 5 kora.
Baklavu izrezati na oblik romba i zaliti sa ostatkom otopljenog putera.
Peći sat vremena na 180 stepeni.
AGDA
1.
Kad je baklava pečena, skuhati agdu od šećera, vode i narezanog limuna. Vrućom agdom zaliti prohlađenu baklavu.
coolinarika.com
https://novirecept.blogspot.ba
Primjedbe
Objavi komentar