PITA S JOGURTOM I VIŠNJAMA






Za doručak je najbolje jesti jogurt. Možda je 
zdravije jesti voće. Što kažete da sjedinimo i voće i jogurt? Zvuči kao dobitna kombinacija! Mi smo pobjegli od jogurta u čašici i ubacili ga u fenomenalnu pitu. Ako nemate svoje višnje, bez brige; računaju se i one iz teglica.
A sad recept: 
  • 250 g glatkog brašna
  • 65 gr šećera
  • žličica soli
  • 150 g hladnog maslaca
  • 1 jaje
  • 2 žlice vrhnja
  • staklenka kompota od višanja
  • 2 vrećice želatine u prahu
  • 750 ml jogurta
  • 100 g šećera u prahu
  • vrećica vanilin šećera
  • 250 ml slatkog vrhnja
  • vrećica preljeva za torte
  • Priprema:
  • Na radnu plohu sipajte brašno, napravite udubinu u sredini. Dodajte šećer, sol, zdrobljeni hladni maslac, jaje i žlicu vrhnja. Mijesite dok se sastojci dobro ne povežu. Ako je potrebno, dodajte još vrhnja. Tijesto stavite u hladnjak na najmanje sat vremena.
    Namastite dno okruglog kalupa za tart. Zagrijte pećnicu na 180 °C. Tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi. Namotajte ga na valjak i na taj način prebacite u oblik jer je vrlo prhko. Višak sa strane maknite pa njime popunite eventualne praznine. Tijesto mora pokriti i rubove kalupa. Izbodite ga vilicom i pecite otprilike 30 minuta (ne smije poprimiti smeđu boju). Pustite ga da se dobro ohladi.
    Ocijedite višnje. Želatinu prelijte s malo hladne vode i ostavite da nabubri. U dublju posudu stavite jogurt, umiješajte šećer u prahu i vanilin šećer. Želatinu uz stalno miješanje rastopite na vrlo laganoj vatri. Mikserom umiješajte želatinu u jogurt. Slatko vrhnje istucite u vrlo čvrsti šlag. Pjenjačom ga umiješajte u smjesu od jogurta. Umiješajte višnje, rasporedite po tijestu. Stavite u hladnjak – najbolje preko noći.
    Skuhajte preljev za torte – umjesto vode uzmite sok od višanja. Njime ukrasite ohlađenu tortu.

Primjedbe