Već dolazi vrijeme za najljepše zimsko voće, narandže i mandarine. Uprkos tome što su narandže ukusne, one su i veoma zdrave, a ove zime ih možete jesti u različitim varijantama - kao poslastice, sok, voćnu salatu, slatko ili džem.
Sastojci:
5 dl mlijeka
15 dg šećera
1 vanilin šećer
5 dl tučenog slatkog vrhnja
1 cijela narandža
1 dl soka od narandže
8 listova želatine
8 žumanaca
0,5 dl ruma
10 dg čokolade
1 dl slatkog vrhnja
Za biskvit:
5 jaja
12 dg šećera
12 dg brašna
1 vanilin šećer
1 kašika ulja
1. Umutite žumanca, šećer i vanilin šećer. Dodajte prokuhano mlijeko te namočene listove želatine.
2. Kad se smjesa malo ohladi, dodajte narandžu koju ste izmiksali zajedno sa sokom od narandže i rumom. Dodajte šlag.
3. Sve sastojke za biskvit sjedinite i ispecite. Kad se ohladi, stavite ga na dno kalupa. Zalijte mousseom od narandže i ostavite da stegne.
4. Umak napravite tako da čokoladu natrgate na kockice, zalijete kipućim vrhnjem i dobro umutite.
http://kuharica.avaz.ba
Primjedbe
Objavi komentar