NEODOLJIVA TORTA OD JABUKA I SIRA

100 g maslaca 
120 g šećera 

4 jaja 
1 vanilin šećer 
1 žličica cimeta u prahu 
1 vrećica praška za pecivo 
prstohvat soli 
125 ml mlijeka 
165 g glatkog brašna 
165 g oštrog brašna 
1 kg jabuka 
sok jednog limuna

Za posipanje jabuka:

100 g šećera 
50 g maslaca 
Za karamel: 
80 g šećera 
60 g maslaca

Za kremu:

250 g skute ili krem sira 
250 ml slatkog vrhnja 
žličica ekstratka vanilije 
100 g šećera u prahu 
3 listića želatine

Priprema:

Jabuke ogulite i grubo naribajte. Poprskajte ih limunovim sokom. Na dno kalupa stavite papir za pečenje, obilato ga namažite rastopljenim maslacem. Stavite jabuke pa posipajte šećerom. Ugrijte pećnicu na 180 ºC pa pecite jabuke pola sata. Dok se jabuke peku, brašno prosijte s praškom za pecivo i cimetom. Pomiješajte žumanjke sa šećerom, naizmjence dodavajte rastopljeni maslac, brašno i mlijeko, na kraju dodajte sol. Istucite od bjelanjaka snijeg pa ga pjenjačom umiješajte u žutu smjesu. Dotle bi jabuke trebale biti pečene. Rasporedite tijesto po pečenim jabukama pa sve zajedno pecite još 20 minuta. Pečeni kolač ohladite u kalupu, pa ga izvrnite na rešetku. Pažljivo
maknite papir za pečenje. Pomiješajte krem sir sa šećerom u prahu. Umiješajte ekstrakt vanilije. U posudicu s hladnom vodom natrgajte želatinu. Kad omekša, ocijedite je i otopite u maloj posudici na laganoj vatri. Umiješajte otopljenu želatinu u smjesu sa sirom. Na kraju od slatkog vrhnja istucite šlag pa ga lopaticom lagano umiješajte u smjesu. Smjesu izlite preko potpuno ohlađenog kolača i stavite u hladnjak. Najbolje preko noći. Potom skuhajte karamel, kad se malo ohladi, prelijte ga preko kreme od sira.

Primjedbe