- 2 velika jaja (ili 3 manja)
- 2 kašike šećera
- 1 kašika brašna
- 2 kašike kakaa
- 1/2 kesice praška za pecivo
- 2 kašike čokoladnog likera (ili nekog drugog sličnog)
- 100 g tamne čokolade
- 100 g mliječne čokolade
- 100 g bijele čokolade
- 300 ml vrhnja za šlag
- mliječna čokolada za ukras
Priprema:
Bjelanca umutiti sa šećerom u čvrstu pjenu, dodati jedno po jedno žumance. Brašno, kakao i prašak za pecivo prosijati u tu masu i kašikom lagano umiješati. Kalup za torte promjera 20 cm namazati margarinom i posuti kakaom (radije nego brašnom).
Peći desetak minuta na 170 °C.
Ohlađenoj kori odrezati vanjske rubove i poprskati likerom razrijeđenim u nekoliko kašika vode.
Svaku od čokolada (tamnu, mliječnu i bijelu) otopiti na pari u 100 ml vrhnja, ohladiti u frižideru i nakon toga umutiti u čvrste kreme.
Prvo nanijeti tamnu kremu, zatim svijetliju i odozgo bijelu.
Još vam preostaje ukrasiti je čokoladnim “kovrdžicama” i vaša čokoladna torta – kraljica čokolade je gotova!.
Peći desetak minuta na 170 °C.
Ohlađenoj kori odrezati vanjske rubove i poprskati likerom razrijeđenim u nekoliko kašika vode.
Svaku od čokolada (tamnu, mliječnu i bijelu) otopiti na pari u 100 ml vrhnja, ohladiti u frižideru i nakon toga umutiti u čvrste kreme.
Prvo nanijeti tamnu kremu, zatim svijetliju i odozgo bijelu.
Još vam preostaje ukrasiti je čokoladnim “kovrdžicama” i vaša čokoladna torta – kraljica čokolade je gotova!.
Izvor: coolinarika.com
Primjedbe
Objavi komentar