- 150 g suhog grožđa
- 50 g kandirane kore od pomorandže
- 50 g kandirane kore od limuna
- 4 jajeta
- 30 g đumbira
- 250 g putera
- 230 g šećera
- po malo mljevenog đumbira, muskata i karanfilića
- so, rendana kora od limuna,
- 250 g brašna
- 2 kašike praška za pecivo
- 2 kašike šećera u prahu
Priprema ovog mirisnog i ukusnog kolača je slijedeća:
Kako biste započeli pripremu ovog kolača, prvo trebate da u jednu činiju uspete suho grožđe, sitno sjeckane kandirane kore od pomorandže i limuna i sitno sjeckan đumbir. Zatim poklopite i ostavite da stoji oko jedan sat. Potom zagrijte rernu na 175 stepeni.
Slijedeći korak jeste da odvojite žumanca od bjelanaca. Pjenasto umutite puter, šećer i žumanca. Zatim dodajte tome mljevene začine, so i koru od limuna. Mikserom čvrsto umutite bjelanca. Izmiješajte brašno sa praškom za pecivo pa dodajte masi u kojoj ima putera. Potom na kraju dodajte ulupana bjelanca.
Uspite tijesto u kalup 30 cm obložen pek papirom, a onda poravnajte odozgo i pecite oko 50–60 minuta. Poslije toga ostavite kolač da se malo ohladi, a onda izručite na kuhinjsku rešetku da još hladi. Ostavite da potpuno ohladi.
Posljednji korak je da neposredno prije serviranja pospete kolač šećerom u prahu i da po želji ukrasite kandiranim voćem. Prijatno!
Primjedbe
Objavi komentar