Kalup za tortu promjera 28 cm!
Sastojci za biskvit:
Sastojci za biskvit:
- 4 jaja
- 8 kašika šećera
- 6 kašika brašna
- 2 kašike kakao praha
- 1 dcl ulja
- 1 prašak za pecivo
Za preljev biskvita:
- 5 kašika mlijeka
- 1 kašika ruma
Parfe krema:
- 1/2 l mlijeka
- 125 gr šećera
- 1,5 kesica želatine u prahu
- 1/2 slatkog vrhnja
- 100 gr tamne čokolade
Dekoracija:
- 100 gr šlaga u prahu
- 2 dcl mineralne vode
- 50 gr otopljene čokolade za kuhanje
- 100 gr sjeckanog badema
+
vaša mašta :) Pravila sam čokoladna srca i koristila čokoladne rolere.
U posudi izmiksati cijela jaja i šećer - sve dok se šećer ne istopi i smjesa ne postane kremasta i svijetla. U prosjeku miksam 15-20 minuta. Potom dodati ulje i miksati još par minuta. Brašno, kakao i prašak za pecivo promiješati i prosijati, pa postepeno dodavati u smjesu sa jajima, ali miješati špatulom lagano, NE MIKSEROM, dok se sve fino poveže.
Kalup za tortu obložiti pek papirom, sipati smjesu i peći na 180 stepeni 15-20 minuta.
Ispečenu koru još toplu zaliti mlijekom i rumom.
U šerpi zakuhati mlijeko i šećer. Želatinu potopiti sa 6 kašika hladne vode i ostaviti da nabubri. Kad je mlijeko prokuhalo, skloniti sa ringle i umiješati nabubrelu želatinu, pa sve promiješati da se želatina otopi. Ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim staviti u frižider na 2-3 sata.
Da skratim vrijeme hlađenja ove smjese, ohladim na sobnoj temperaturi i stavim onda u zamrzivač 10-15 minuta da se smjesa potpuno stegne i nastavljam dalje sa pripremom kreme.
Slatko vrhnje izmiksati i u njega dodati kuhanu i ohlađenu smjesu sa mlijekom i želatinom, otopljenu i malo prohlađenu tamnu čokoladu, pa na najjačoj brzini miksati neprestano 15 minuta.
Na biskvit sipati pripremljenu parfe kremu, poravnati i ostaviti u frižider da prenoći.
Sutradan izmiksati šlag za dekoraciju, dodati otopljenu i malo prohlađenu čokoladu i izmiksati da se fino sjedini. Slastičarskim špricem dekorisati tortu, posuti sjeckanim bademima i ukrasiti kako vam se dopada.
Staviti u frižider još oko sat vremena, a zatim rezati nožem koji ste potopiti u vrelu vodu i obrisali - dobit ćete fantastično izrezane kriške torte. Inače krema je tako dobra i čvrsta da ćete prosto uživati dok je budete degustirali.
Uživajte!!!
NAPOMENA: Najbrži i najjednostavniji način da otopite čokoladu je da je izlomite na kockice, stavite u kesu za zamrzivač i potopite taj dio kese sa čokoladom u šerpu sa vrelom vodom. Za 2-3 minute imate fantastično otopljenu čokoladu. Probušite ili odsiječete vrh vrećice i samo je istisnete. Vrlo lako ćete na pek papiru crtati željene čoko oblike i dekorisati vašu tortu.
Primjedbe
Objavi komentar