ČOKOLADNA PARFE TORTA

Kalup za tortu promjera 28 cm!


Sastojci za biskvit:


  • 4 jaja
  • 8 kašika šećera
  • 6 kašika brašna
  • 2 kašike kakao praha
  • 1 dcl ulja
  • 1 prašak za pecivo

Za preljev biskvita:

  • 5 kašika mlijeka
  • 1 kašika ruma

Parfe krema:

  • 1/2 l mlijeka
  • 125 gr šećera
  • 1,5 kesica želatine u prahu
  • 1/2 slatkog vrhnja
  • 100 gr tamne čokolade

Dekoracija:

  • 100 gr šlaga u prahu
  • 2 dcl mineralne vode
  • 50 gr otopljene čokolade za kuhanje
  • 100 gr sjeckanog badema
+

vaša mašta :) Pravila sam čokoladna srca i koristila čokoladne rolere.



U posudi izmiksati cijela jaja i šećer - sve dok se šećer ne istopi i smjesa ne postane kremasta i svijetla. U prosjeku miksam 15-20 minuta. Potom dodati ulje i miksati još par minuta. Brašno, kakao i prašak za pecivo promiješati i prosijati, pa postepeno dodavati u smjesu sa jajima, ali miješati špatulom lagano, NE MIKSEROM, dok se sve fino poveže.

Kalup za tortu obložiti pek papirom, sipati smjesu i peći na 180 stepeni 15-20 minuta.

Ispečenu koru još toplu zaliti mlijekom i rumom.


U šerpi zakuhati mlijeko i šećer. Želatinu potopiti sa 6 kašika hladne vode i ostaviti da nabubri. Kad je mlijeko prokuhalo, skloniti sa ringle i umiješati nabubrelu želatinu, pa sve promiješati da se želatina otopi. Ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim staviti u frižider na 2-3 sata.

Da skratim vrijeme hlađenja ove smjese, ohladim na sobnoj temperaturi i stavim onda u zamrzivač 10-15 minuta da se smjesa potpuno stegne i nastavljam dalje sa pripremom kreme.

Slatko vrhnje izmiksati i u njega dodati kuhanu i ohlađenu smjesu sa mlijekom i želatinom, otopljenu i malo prohlađenu tamnu čokoladu, pa na najjačoj brzini miksati neprestano 15 minuta.

Na biskvit sipati pripremljenu parfe kremu, poravnati i ostaviti u frižider da prenoći.

Sutradan izmiksati šlag za dekoraciju, dodati otopljenu i malo prohlađenu  čokoladu i izmiksati da se fino sjedini. Slastičarskim špricem dekorisati tortu, posuti sjeckanim bademima i ukrasiti kako vam se dopada.
Staviti u frižider još oko sat vremena, a zatim rezati nožem koji ste potopiti u vrelu vodu i obrisali - dobit ćete fantastično izrezane kriške torte. Inače krema je tako dobra i čvrsta da ćete prosto uživati dok je budete degustirali.

Uživajte!!!

NAPOMENA: Najbrži i najjednostavniji način da otopite čokoladu je da je izlomite na kockice, stavite u kesu za zamrzivač i potopite taj dio kese sa čokoladom u šerpu sa vrelom vodom. Za 2-3 minute imate fantastično otopljenu čokoladu. Probušite ili odsiječete vrh vrećice i samo je istisnete. Vrlo lako ćete na pek papiru crtati željene čoko oblike i dekorisati vašu tortu.


Primjedbe