ŽUTA KREM TORTA

Sastojci:
8 jaja  
180 gr. šećera

100 gr. brašna

50 gr. čokolade - bele ili crne, po volji Vam, ja sam, očigledno, koristila belu :-)

1 kašičica praška za pecivo

1 kašika ruma
malo soli

Umutite belanca sa malo soli u čvrst sneg pa dodajte jedno po žumance, otopljenu i malo prohlađenu čokoladu, rum i na kraju brašno pomešano sa praškom za pecivo. Ovo su sastojci za dve kore, ja Vam preporučujem da ih pečete i mutite jednu po jednu. Pecite u okruglom kalupu promera  otprilike 26 cm ( pokrijte dno papirom za pečenje. 
Ja sam spremala duplo manju tortu pa sam ispekla odjednom i presekla koru na dva dela, ali to je bilo moguće jer je prečnik testa bio mali pa sam lako mogla da ga podelim. Mislim da je kod veće torte mnogo jednostavnije da najpre umutite jednu koru od 4 jajeta, 90 gr. šećera, 25 gr. čokolade, 1/2 kašičice praška za pecivo, malo soli i ruma, pa da nakon toga umutite i ispečete drugu koru od istih sastojaka. Pecite na 200 stepeni oko pola sata.


Fil:



1 l mleka

4 jajeta

7   punih kašika gustina - u originalnom receptu  piše da se fil kuva sa 4 kašike gustina. Meni je prvi put kada sam spremala tortu bilo premalo i fil je bio redak

300 gr. šećera - u originalnom receptu stoji da u fil ide 200 gr. šećera. Meni je torta prvi put bila potpuno neslatka. Ovo je minimum šećera koji sam dodala da bi torta bila slatka. Ako volite kolače koji su jedva sladunjavi, možete da pratite i taj originalni recept, ja volim slađe kolače

100 gr. čokolade - bele ili crne - ja sam ovog puta  i u fil stavila belu čokoladu

250 gr. putera + 50 gr. šećera u prahu

100 gr. sitno seckane čokolade - predlažem Vam mlečnu jer je slađa i mekša

100 gr. seckanih oraha
 3 kašike vanilin šećera


Mleko sa polovinom šećera  i vanilin šećerom stavite da se greje na pari ( u veću šerpu koju ste do polovine napunili vodom ). Jaja umutite sa gustinom i ostatkom šećera kratko mikserom pa sipajte u proključalo mleko i kuvajte dok ne dobijete gust krem, malo gušći od pudinga. Kada se to desi, skinite sa vatre i dodajte 100 gr. čokolade izlomljene na kocke i mešajte dok se ne istopi pa onda ohladite fil. Omekšali puter umutite sa šećerom u prahu pa onda muteći i dalje mikserom dodajte kašiku po kašiku fila i mešajte dok sve ne postane kompaktno. 
Na kraju varjačom umešajte orahe i sitno seckanu mlečnu čokoladu.



Za prelivanje

2 kašike ruma
sok 2 pomoranže

Pre filovanja natopite donju koru sokom koji ste pomešali sa rumom pa premažite filom. Pokrijte drugom korom pa i nju pokvasite istim prelivom, premažite ostatkom fila.

Još:

seckani orasi ili čokolada 

Pospite tortu orasima ili čokoladom. Lepša je ako je pre posluživanja ostavite bar desetak minuta da odstoji van frižidera. 

http://slasnoiopasno.blogspot.ba