- 16 belanaca
- 16 kašika šećera
- 200 g mlevenih oraha
- 200 g mlevenih lešnika
- 4 kašike mlevene plazme
Fil:
- 16 žumanaca
- 200 g šećera
- 250 g maslaca
- 125 g margarina
- 200 g šećera u prahu
- 200 g crne čokolade
I još treba:
- 200 g šećera za grilijaš
- 200 g šlag krema
- 100 g krupno seckanih lešnika
- Izmiksati 4 belanca sa 4 kaške šećera u gust šam. Dodati mlevene orahe (50 g), lešnik(50 g) i plazmu (1 kašika). Lagano varjačom promešati da se smesa izjednači. Sipati u okrugli kalup prečnika 28 cm u koji smo prethodno stavili papir za pečenje i peći u zagrejanoj rerni na 200 °C oko 12-13 minuta ili zavisno od vaše rerne. Na isti način ispeći i preostala tri patišpanja.
Žumanca izmiksati sa šećerom zatim ih kuvati na laganoj vatri uz neprestano mešanje ili na pari. Skuvani fil ohladiti zatim mu dodati maslac i margarin koje smo prethodno dobro izmiksali sa šećerom u prahu. Fil podeliti na dva dela. U jedan deo dodati čokoladu koju smo prethodno istopili.
Istopiti šećer za grilijaš u zlatno žutu boju zatim izručiti u pleh u oji smo prethodno stavili papir za pečenje. Ostaviti da se stegne i ohladi zatim ga samleti. Šlag krem umutiti sa hladim mlekom prema uputstvu sa ambalaže.
Filovati kore tako što na prvu nanesete žuti fil, zatim čokoladni, pa šlag, mleveni grilijaš i seckane lešnike. Staviti drugu koru i ponoviti postupak filovanja, kao i sa preostale dve kore. Na kraju tortu dekorisati šlagom koji je preostao kao i grilijašom.
Za izgled moje torte nisam se preterano trudila i za dekoraciju od 5 minuta mislim da nije izgledala loše
http://www.minjina-kuhinjica.com