TORTA OD MRKVE,BADEMA I NARANČE

Jednom prilikom sam u nekom restoranu probala kolač od mrkve. Ne znam zašto sam bila skeptična tada, ali sva sreća pa sam bila i znatiželjna u isto vrijeme i naručila ga. On je jednostavno savršen! 
Naravno, došla je na red i kućna izvedba. Doduše, ne spomenutog kolača jer restorani ne daju svoje recepte , ali podjednako ukusnog i sočnog. 
Organizirala sam žensko druženje i za svoje "curke" pripremila ukusnu tortu s biskvitom od mrkve i badema te osvježavajućom kremom od naranče. Moram li reći da je tortica nestala prije posljednjeg gutljaja kave


Rađena je u kalupu promjera 20 cm pa su sastojci prilagođeni tom kalupu.
Sastojci za biskvit:
  • 130 g samljevenih badema (može zajedno s kožicom)
  • 220 g sitno naribane mrkve
  • 4 jaja
  • 4 žlice vruće vode
  • 120 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • naribana korica jedne naranče ili vrećica od 5 g kupovne već naribane
  • 80 g brašna
  • 6 g praška za pecivo (1 žličica)
Priprema:
U jaja dodajte 4 žlice vruće vode i miksajte dok ne postanu pjenasta, cca minutu. Pomalo dodajte šećer stalno miksajući. Dodajte i naribanu koricu naranče. Brašno s praškom za pecivo prosijte i malo po malo dodajte u jaja miksajući. Na kraju špatulom umiješajte bademe i mrkvu.
Smjesu ulijte u kalup obložen masnim papirom i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva oko 45 minuta. Režite ga na 3 dijela.
Sastojci za kremu:
  • 1 puding od vanilije
  • 40 g šećera
  • 400 ml soka od naranče (potrebne 4 veće naranče)
  • 500 ml vrhnja za šlag
  • naribana korica jedne naranče ili vrećica od 5 g kupovne, već naribane
  • po potrebi 1 želatina
Priprema:
Na cjedilu za agrume ocijedite sok i još jednom procijedite kroz cjedilo sa sitnim rupama. U 1 dcl soka razmutite puding od vanilije. Ostatak soka od naranče stavite kuhati sa šećerom. Umiješajte razmućeni puding i kuhajte nekoliko minuta dok se ne zgusne. Maknite s vatre i umiješajte naribanu koricu naranče. U ovom trenutku dodajete i želatinu ako želite biti 100 % sigurni u čvrstoću kreme. Želatinu možete i izostaviti.
Kremu prekrijte prozirnom folijom i ostavite da se dobro ohladi. U hladnu kremu umiješajte izmiksano vrhnje za šlag. Kremu mažite preko kora i okolo torte. Ukrasite po želji, ohladite i poslužite.
Pošto su bademi poprilično skupi i svi uglavnom važemo što ćemo si priuštiti, u zamjenu možete staviti lješnjake ili orahe. Nisu ni oni jeftini, ali veća je vjerojatnost da imate svoje domaće. Bademe rijetko tko ima.  Biskvit će i dalje biti jednako sočan jer je za to zaslužna mrkva.
Recept možete prilagoditi i običnom četvrtastom plehu za kolače. Ne morate mijenjati sastojke. Biskvit će biti dovoljan za pleh dimenzija cca 35x25. U tom slučaju ga ne režete na slojeve, nego samo biskvit premažete kremom i stavite hladiti.
http://www.legiceukuhinji.com